Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2025-05-02
Poznaj produkty
-
Anty-Kleszcz
2016-04-22 -
ZETOR 11441
2011-01-04 -
Kosiarka spalinowa NAC S511VHY BS750 DOV
2014-05-12
Za kilka tygodni rozkręci się sprzedaż wyrobów ze strusia
Strusie mięso jest bardzo zdrowe i ma unikalne walory smakowe. Jeżeli jednak chodzi o polskich konsumentów tego mięsa to ich liczba nie jest zbyt imponująca.

Hodowcy w Polsce bardziej traktują to zajęcie jako hobby niż główny dochód. Głównymi odbiorcami tego mięsa są Szwajcaria, Francja i Czechy. Kiedyś w czołówce była również Korea, która przede wszystkim skupowała skóry.
Niemniej jednak rynek powinien ożywić się przed Wielkanocą, gdzie dużym zainteresowaniem cieszą się jaja. Są dużo większe niż kurze i dzięki temu, jako pisanki wyglądają bardzo efektownie. Pióra strusie również wykorzystywane są do ozdoby.
Niestety w Polsce niewiele restauracji w swoim menu proponuje mięso strusie. Głównie dlatego, że każdy produkt z tego ptaka jest dość drogi.
