Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Przetrząsacz Sip SPIDER 555|4 ALP
2019-12-18 -
Dystrybutor Petrotec EURO 1000VI
2013-02-18 -
Opony rolnicze 14.9-28 marki Alliance
2014-11-07 -
AVANT 400
2012-01-05
Za kilka tygodni rozkręci się sprzedaż wyrobów ze strusia
Strusie mięso jest bardzo zdrowe i ma unikalne walory smakowe. Jeżeli jednak chodzi o polskich konsumentów tego mięsa to ich liczba nie jest zbyt imponująca.

Hodowcy w Polsce bardziej traktują to zajęcie jako hobby niż główny dochód. Głównymi odbiorcami tego mięsa są Szwajcaria, Francja i Czechy. Kiedyś w czołówce była również Korea, która przede wszystkim skupowała skóry.
Niemniej jednak rynek powinien ożywić się przed Wielkanocą, gdzie dużym zainteresowaniem cieszą się jaja. Są dużo większe niż kurze i dzięki temu, jako pisanki wyglądają bardzo efektownie. Pióra strusie również wykorzystywane są do ozdoby.
Niestety w Polsce niewiele restauracji w swoim menu proponuje mięso strusie. Głównie dlatego, że każdy produkt z tego ptaka jest dość drogi.
