Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Podniebne latawce niedługo zawitają w Polsce

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Za kilka tygodni powrócą do Polski rzadkie ptaki szponiaste – kania ruda i kania czarna. Oba...

Za kilka tygodni powrócą do Polski rzadkie ptaki szponiaste – kania ruda i kania czarna. Oba gatunki przylatują na przełomie marca i kwietnia.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Na początku tego roku Nadleśnictwo Babki (RDLP Poznań) we współpracy z Instytutem Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, wyznaczyło kolejne strefy ochronne tych gatunków. Do tego czasu na terenie nadleśnictwa były dwa takie obszary.
 
Kania ruda (Milvus milvus) i kania czarna (Milvus migrans) są objęte w Polsce ścisłą ochroną gatunkową. W Polsce liczebność kań cały czas spada, dlatego od lat Lasy Państwowe, w tym Nadleśnictwo Babki, działają na rzecz ochrony tych ciekawych i pięknych ptaków szponiastych.
 
W ramach ochrony wokół ich gniazd tworzy się specjalne strefy ochronne. Pierwsza z nich to strefa ochrony całorocznej (ścisłej), czyli obszar całkowicie wyłączony z jakichkolwiek działań. Natomiast strefa ochrony okresowej (częściowej), jest to obszar czasowo wyłączony z działalności człowieka. Zarówno dla kani czarnej, jak i kani rudej strefa całoroczna wyznaczana jest w promieniu do 100 m od gniazda, a strefa okresowa w promieniu do 500 m.
 
Kanie preferują miejsca w pobliżu zbiorników wodnych. Swoje gniazda budują na obrzeżach lasu, gdzie znajdują ciszę i spokój. Wyścielają je trawą i sianem. Specjalizują się w  zbieraniu starych szmat, gazet, worków foliowych i tak przygotowują miejsce do wychowania młodych. Odżywiają się głównie śniętymi rybami, padliną, małymi ssakami oraz bezkręgowcami, nie pogardzą również resztkami ze śmietnisk.
 
Kanie wyróżniają się od innych gatunków ptaków szponiastych. Ich cechą charakterystyczną jest wcięty, wachlarzowato rozłożony ogon. Podczas lotu przypominają szybujące latawce. Dlatego w wielu europejskich językach ich nazwa oznacza czerwony i czarny latawiec.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl