Promocja mięsa drobiowego

Region lubuski jest jednym z wiodących w Polsce w dziedzinie produkcji i przerobu mięsa drobiowego. To prawdziwe zagłębie drobiarskie a mięso drobiowe jest konkurencyjne cenowo i powszechnie dostępne.

Promocja mięsa drobiowego


Zrzeszenie Rolników i Producentów „INDYK  LUBUSKI”  skupiające rolników, producentów , hodowców drobiu, członków pracujących na rzecz branży drobiarskiej, organizuje  w dniach 12-13 maja br. w Łagowie spotkanie promujące walory mięsa drobiowego. Impreza w formie pikniku na celu informowanie o jakości, walorach odżywczych, cechach mięsa drobiowego i jego przetworów.


Zrzeszenie planuje promować mięso drobiowe jako zdrowy i bezpieczny produkt żywnościowy, w kontekście zdrowego i dietetycznego ekologicznego żywienia. Planowane działanie będzie miało na celu informowanie o jakości, walorach odżywczych, cechach mięsa drobiowego i jego przetworów.


Zrzeszenie planuje promować mięso drobiowe jako zdrowego i bezpiecznego produktu żywnościowego.


Impreza skierowana jest do :

  • producentów mięsa drobiowego – hodowcy kurczaków, indyków, kaczek, kur, gęsi,
  • przetwórców mięsa drobiowego ubojnie drobiu, zakłady drobiarski, zakłady przetwórstwa mięsnego,
  • sieci handlowych – handlujących produktem drobiowym
  • konsumentów – spożywających mięso i wyroby z mięsa drobiowego.

W programie przewidziano- wykłady i pogadanki na temat walorów mięsa drobiowego, szybką naukę przyrządzania potraw z mięsa drobiowego – grillowanie, pieczenie, smażenie. Degustacje potraw drobiowych przyrządzonych podczas trwania rywalizacji konkursowych oraz nagrody dla najlepszych przepisów kulinarnych. Wieczorem przewidziano zabawy przy muzyce zespołów folklorystycznych oraz zespołu Terno.


Źródło: http://www.lir.agro.pl/


Tagi: