| Autor: redakcja1

Handel polską baraniną

W 2018 r. polski wywóz żywca i mięsa baraniego wyniósł 882 tony, a przywóz 1,031 tys. ton.

Handel polską baraniną
Oznacza to, że Polska przestała być eksporterem netto, a stała się importerem netto baraniny. Najwięcej owiec dostarczano do Włoszech - 61% wywozu żywca i w Holandii – 28%. Natomiast mięso sprzedawano we Francji 65% wysyłki mięsa, Belgii - 11,7%, Danii - 5,2% i Austrii - 4,9%.
 
Polska nie sprowadzała żywych owiec. Przedmiotem importu było jedynie mięso. Przywożono je z Nowej Zelandii - 46%, Wielkiej Brytanii - 22%, Irlandii - 13% i Niemiec - 14%. Średnia cena w wywozie mięsa wyniosła w 2018 r. 6,10 EUR/kg, a w przywozie 6,80 EUR/kg.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!