| Autor:

Irlandia – Spadek eksportu owczego mięsa

W stosunku do pierwszego półrocza zeszłego roku, w tym roku odnotowano spadek eksportu mięsa owczego o 19 procent.


W związku z tym tendencja spadkowa w eksporcie, którą odnotowano w roku 2009 utrzymała się. Niemniej jednak za zaistniałą obecnie sytuację obarcza się redukcję produkcji mięsa owczego o całe 17 procent, którą to odnotowano w pierwszym półroczu bieżącego roku.

 

Ponadto zauważono, że w tym samym czasie zmalał eksport owczego mięsa do Francji, która to jest najważniejszym rynkiem zbytu tegoż mięsa. Zniżka jest na poziomie 24 procent w stosunku do tego samego okresu w roku ubiegłym.

 

Poza tym podaż jagniąt ciężkich jest znacznie mniejsza, przez co ceny referencyjnej jagnięciny wzrosły. Co więcej, otóż cena mięsa owczego w ciągu pierwszych 9 miesięcy tego roku była o 17 procent wyższa od średniej ceny w roku minionym.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!