| Autor: redakcja1

Spadek spożycia baraniny

W krótkookresowej prognozie Komisji Europejskiej założono zmniejszenie się podaży na 22 tys. t. Jest to stosunkowo mało i w związku z tym obniżka spożycia może być nieznaczna.

Spadek spożycia baraniny
Zdaniem Komisji w 2019 r. konsumpcja baraniny może wynieść w UE-28 1,7 kg/mieszkańca względem 1,8 kg/mieszkańca rok wcześniej. Do spadku spożycia przyczyni się zwyżka cen detalicznych, które nie korelują z obniżką cen żywca baraniego. W październiku 2019 r. ceny detaliczne baraniny w UE- 8 były o 2,1% większe niż w październiku 2018 r.
 
Wzrost cen większy od średniego w UE-28, nastąpił w Rumunii o 6,9%, Bułgarii o 5,7%, Cyprze o 4,7% i na Litwie o 4,2%, a także w Holandii o 3,7%, Polsce o 3,6% i w Niemczech o 3,3%. Spadek cen detalicznych baraniny miał miejsce w Irlandii o 4,7% i w sporo mniejszym stopniu w Grecji, Chorwacji i Luksemburgu.
 
Z dotychczasowych danych wynika, że w miesiącach od stycznia do końca września 2019 r. do UE-28 sprowadzono z krajów trzecich 117,6 tys. t produktów baranich. Import ten był o 21,6% niższy niż w porównywalnym okresie rok wcześniej, w tym mięsa o 22,2%. Spośród krajów UE-28 największymi odbiorcami była Wielka Brytania, Holandia i Niemcy. Dostawy do tych trzech krajów stanowił 80% ogólnego przywozu do UE-28. Import do Niemiec był o 24% niższy niż rok wcześniej, Holandii o 17,1%, a do Wielkiej Brytanii o 22,8%. Produkty baranie sprowadzano przede wszystkim z Nowej Zelandii i Australii. W I półroczu 2019 r. import z Nowej Zelandii był o 20% niższy niż przed rokiem, a z Australii o 22%.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!