| Autor: redakcja1

Wzrost importu mięsa owczego i koziego do UE

W okresie styczeń-październik 2016 r. import mięsa owczego i koziego, w tym również żywca do krajów Unii Europejskiej zwiększył się o 2% i wyniósł w sumie 187,1 tys. ton.

Wzrost importu mięsa owczego i koziego do UE

Import mięsa owczego i koziego


Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia - 165,4 tys. ton i 88,4% udziału w handlu. Przywóz z Nowej Zelandii wzrósł w odniesieniu do analogicznego okresu 2015 r. o 2,6%. Zdaniem FAMMU/FAPA, większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii - 13,1 tys. ton, tj. spadek o 9,1%, Chile - 2,4 tys. ton, a więc to wzrost o 7,5%, byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii - 2 tys. ton, czyli to zwyżka o 11,4%, Urugwaju - 1,2 tys. ton, a zatem to zniżka o 14,7%, Islandii - 1,1 tys. ton i więcej o 39,7%, Argentyny - 928 ton oraz to wzrost o 47,7% i Falklandów - 604 tony ze zniżką o 9,8%. 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!