Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Paliwo ze słomy rzepakowej?

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Naukowcy z instytutu IFR (Institute of Food Research) w Wielkiej Brytanii szukają skutecznego...

Naukowcy z instytutu IFR (Institute of Food Research) w Wielkiej Brytanii szukają skutecznego sposobu na wytworzenie bioetanolu ze słomy m.in. rzepakowej – informuje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Jako potencjalne źródło surowca do produkcji biopaliw II generacji pod uwagę jest brana słoma pozostająca z uprawy zbóż i rzepaku. Ocenia się, że aktualnie w Wielkiej Brytanii rocznie produkowane jest około 12 milionów metrów sześciennych słomy. Chociaż większość jest wykorzystywana jako ściółka dla zwierząt czy podłoże do produkcji pieczarek, to i tak w dalszym ciągu pozostaje ogromny nadmiar.
 
Słoma zawiera mieszankę węglowodanów, które mogą być użyte w produkcji biopaliw. Jednak cukry te są w postaci niedostępnej dla enzymów używanych w reakcji prowadzącej do powstania biopaliw. Potrzebna jest zatem faza wstępna, której celem jest sprawienie, aby złożone węglowodany były bardziej dostępne dla enzymów przekształcających je w glukozę na drodze procesu scukrzania. Następnym etapem jest poddanie powstałej glukozy działaniu drożdży, tak aby otrzymać etanol.
 
Profesor Keith Waldron ze swoim zespołem, wykorzystując udogodnienia dostępne w centrum badawczym w Norwich, prowadzi badania nad kolejnymi etapami tego procesu. Prace koncentrują się głównie na fazie wstępnej, czyli przygotowania słomy na działanie enzymów. Testowane jest m.in. traktowanie surowca parą i gotowanie go pod ciśnieniem.
 
W dalszych badaniach, ufundowanych przez BBSRC/EPSRC Integrated Biorefining Research and Technology Club, naukowcy odkryli kluczowe czynniki determinujące efektywność procesu scukrzania. Przede wszystkim jeden składnik, tj. kwas uronowy, który ograniczał tempo pracy enzymów.
 
Odkryto również zależność wydajności procesu od usunięcia ksylanu, czyli substancji powszechnie występującej w ścianach komórkowych. Natomiast obfitość ligniny, także budującej ściany komórkowe, okazało się być pozytywnie związane z ilością dostępnych cukrów.
 
W związku z tym, będzie można zwiększyć efektywność procesu konwersji słomy w biopaliwa. Dla przykładu, dodatek enzymów skuteczniej usuwających ksylan, powinno podnieść efektywność procesu. Pomocne powinno być również kontrolowanie poziomu ligniny w surowcu.
 
W tym samym czasie prowadzone są prace przez IFR we współpracy m.in. z badaczami z Uniwersytetu w Jorku. Mają one na celu wyhodowanie odmian rzepaku, którego słoma byłaby bardziej przydatna do przetwarzania na biopaliwa.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl