| Autor: redakcja1

Straty w przechowywanych ziemiopłodach rolnych i ogrodniczych

Do przechowywania w okresie zimy 2024/2025 przeznaczono około 3,3 mln ton ziemniaków, tj. ok. 55% zbiorów z 2024 r.

Straty w przechowywanych ziemiopłodach rolnych i ogrodniczych
Straty w przechowywanych ziemniakach szacuje się podobnie jak w roku poprzednim – na ok. 11% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania. Największe straty w przechowywanych ziemniakach odnotowano w województwach: zachodnio-pomorskim – ok. 15% oraz dolnośląskim, podkarpackim i wielkopolskim po ok. 13%, a najmniejsze w województwach: kujawsko-pomorskim, łódzkim i warmińsko-mazurskim – po ok. 8%.

W sezonie 2024/25 udział warzyw skierowanych do przechowania był mniejszy niż w sezonie poprzednim. Największy spadek zanotowano w przypadku marchwi oraz cebuli, pietruszki i buraków ćwikłowych. Straty, do których dochodziło podczas przechowywania warzyw nie odbiegały od poziomów obserwowanych w ubiegłych latach. Najwyższe straty odnotowano w województwach: wielkopolskim, dolnośląskim, podlaskim i lubelskim, a najniższe w województwach: świętokrzyskim, mazowieckim, kujawsko-pomorskim oraz śląskim.

W bieżącym sezonie udział jabłek skierowanych do przechowalni był niższy w porównaniu z poprzednim sezonem, przy czym wielkość strat utrzymała się na podobnym poziomie. Największe ubytki w przechowalniach zanotowano w województwie wielkopolskim, zaś najmniejsze w województwach: kujawsko-pomorskim, łódzkim, mazowieckim, podkarpackim, śląskim i świętokrzyskim.


Tagi:
źródło: