W bieżącym roku całkowite straty w areale zasiewów ozimin były nieznaczne, czyli na poziomie nieco niższym niż w roku ubiegłym, a ich stan oceniany bardzo wczesną wiosną był na ogół dobry.
Ocenia się, że do połowy maja zaorano i zakwalifikowano do zaorania w sumie ok. 3,4 tys. ha powierzchni zasianej zbożami ozimymi, tj. 0,1% obszaru zbóż ozimych, z tego:
-
pszenicy ozimej ok. 1,2 tys. ha,
-
żyta ok. 0,5 tys. ha,
-
jęczmienia ozimego,
-
pszenżyta ozimego,
-
mieszanek zbożowych ozimych.
Powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku ozimego zaorana i zakwalifikowana do zaorania wyniosła ok. 1,8 tys. ha, tj. 0,2 % powierzchni zasianej jesienią.
Według oceny rzeczoznawców terenowych GUS, główną przyczyną zaorywania plantacji upraw ozimych w bieżącym roku były głównie uszkodzenia mrozowe, szkody wyrządzone przez zwierzynę leśną oraz mała obsada roślin na 1 m2.
Największe straty zimowe i wiosenne w uprawach zbóż ozimych odnotowano w województwie podlaskim - uszkodzenia mrozowe, natomiast w rzepaku i rzepiku w województwie świętokrzyskim - szkody wyrządzone przez zwierzynę leśną.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/DK