| Autor: redakcja1

W 2016 r. produkcja pasz w UE spadnie na skutek mniejszej produkcji wieprzowiny

Jak wynika z danych Europejskiej Federacji Producentów Pasz - FEFAC w 2015 r. produkcja komponentów paszowych w UE zwiększyła się o 0,2% do 156,1 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.

W 2016 r. produkcja pasz w UE spadnie na skutek mniejszej produkcji wieprzowiny

Produkcja pasz w UE

W 2015 koszty komponentów paszowych pozostawały małe, a nawet niższe niż rok wcześniej za sprawą wysokiej produkcji zbóż w UE w poprzednim roku oraz wystarczającej światowej podaży śrut oleistych, a szczególnie śruty sojowej.
 
W 2015 roku najbardziej, bo o 1% zmalała produkcja komponentów paszowych dla bydła, a dla trzody chlewnej była stabilna pomimo 1% zwyżki produkcji świń, przy czym producenci bowiem po części używali własnych zbóż paszowych. Użycie pasz dla drobiu wzrosło o 2% podążając za zwiększeniem się konsumpcji mięsa drobiowego.
 
Jak wynika z prognoz FEFAC w br. produkcja komponentów paszowych w UE w 2016 roku zmaleje o 0,5%. Spadek produkcji będzie efektem mniejszego popytu ze strony sektora hodowlanego. Zapotrzebowanie na komponenty paszowe dla drobiu wzrosną o 1%, a więc to mniej niż w 2016 roku. Za sprawą zniżki produkcji żywca wieprzowego należy oczekiwać redukcji popytu na pasze w tym sektorze na poziomie 2-3%. Popyt na pasze dla bydła powinien zmaleć o 1%, co miałoby wynikać z mniejszego zapotrzebowania wynikającego z wyższych temperatur w UE.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!