| Autor: redakcja1

Zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce

Zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce w ostatnich latach wykazywało trend wzrostowy, co wiązało się m.in. z rosnącą produkcją drobiu – podaje Bank BGŻ.

Zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce
Jak wynika z wyliczeń IERiGŻ, w ciągu ostatnich 5 sezonów krajowe zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych zwiększyło się o ponad 40%, przy czym w sezonie 2012/2013 wyniosło blisko 4,1 mln t, podczas gdy w 2008/2009 było to 2,9 mln t.
 
W sezonie 2013/2014 oczekiwany jest dalszy wzrost spożycia. Szacuje się, że może ono wynieść niemal 4,4 mln t, czyli o prawie 6,5% więcej niż w sezonie poprzednim.

W warunkach wciąż obowiązującego zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt, główną rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na surowce wysokobiałkowe odgrywają śruty roślin oleistych. Ich zużycie zwiększyło się z ok. 2,6 mln t w sezonie 2008/2009 do niemal 3,7 mln t w sezonie 2012/2013.

W strukturze spożycia śrut dominuje śruta sojowa. Jej zużycie w ostatnich 5 sezonach kształtowało się na poziomie 1,7-1,9 mln t. Konsumpcja śruty rzepakowej w omawianym czasie wynosiła ok. 650-870 tys. t, a zużycie śruty słonecznikowej wzrosło z 310 tys. t w sezonie 2008/2009 do prawie 960 tys. t w sezonie 2011/2012, przy czym w sezonie 2012/2013 wyniosło ok. 760 tys. t.

 
Niemniej jednak, o coraz większym wykorzystaniu śrut innych niż sojowa decydowały ich konkurencyjne ceny względem tejże. Jak podkreśla IERiGŻ, możliwości dalszego wzrostu zużycia tańszych śrut w żywieniu zwierząt są ograniczone ze względów żywieniowych, gdyż ich graniczne udziały w paszach, w dużym stopniu zostały już osiągnięte – zauważa Bank BGŻ.
 


Tagi:
źródło: