PIORiN wstrzymuje eksport hiszpańskich warzyw na Ukrainę

W dniu 6 kwietnia 2016 r. Państwowa Służba Fitosanitarna i Weterynarii Ukrainy poinformowała Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa o wprowadzeniu z dniem 1 marca 2016 r. zakazu importu do tego kraju następujących regulowanych towarów z rodzaju Brassica.

PIORiN wstrzymuje eksport hiszpańskich warzyw na Ukrainę

Embargo dotyczy produktów świeżych i schłodzonych, pochodzących z Hiszpanii:

  • 0704 – kapusta głowiasta, kalafior, brokuł, kalarepa i innych z rodz. Brassica,

  • 0705 – sałata (Lactuca sativa L.) świeża i schłodzona,

  • 0709 99 10 00 – cykoria (Cychorium spp.) świeża i schłodzona.

Ze względu na wykrycie w przesyłkach w/w warzyw kierowanych do tego kraju w okresie 2015-2016 r. i pochodzących z Hiszpanii, organizmu kwarantannowego Frankliniella occidentalis.

W związku z powyższym, eksport z Polski do Ukrainy w/w towarów nie jest możliwy, a tym samym Inspekcja nie będzie wystawiać na nie świadectw fitosanitarnych.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!