Ceny cukru w Polsce

W 2013 r. minimalna cena skupu buraków cukrowych pozostanie bez zmian i wyniesie 26,29 EUR/t, chociaż jej wysokość wyrażona w walucie krajowej będzie zależała od kursu euro – podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny cukru w Polsce
Jeżeli stosunek euro do polskiego złotego będzie się wahał w granicach 4,2 zł, to cena minimalna może kształtować się w granicy 110 zł/t.
 
Obecnie sytuacja branży cukrowniczej jest bardzo dobra i surowiec na kampanię 2013/2014 został zakontraktowany w cenie 145 zł/tonę, która była minimalnie większa niż przed rokiem. Jednakże realny poziom cen skupu będzie zależał od ilości i jakości skupowanych buraków, w szczególności wskaźnika polaryzacji.
 
Ceny cukru na rynku krajowym spadają głównie pod wpływem dużej podaży z ostatniej kampanii oraz obniżki cen na globalnym rynku. W lipcu 2013 roku ceny zbytu cukru paczkowanego zmniejszyły się o 2,1% w porównaniu z miesiącem poprzednim do 2,93 zł/kg.
 
Natomiast ceny cukru workowanego, który jest stosowany w przemyśle przetwórczym, wyniosły 3,04 zł/kg i były o 1,7% mniejsze niż przed miesiącem. Od początku bieżącego roku ceny zbytu spadły odpowiednio o 7,1% i 12,1%. Z kolei konsumpcja cukru w gospodarstwach domowych utrzymuje się na niskim poziomie - zaznacza Piotr Szajner.
 


Tagi:
źródło: