W dniach od 11 do 17 stycznia 2016 roku odnotowano spadek cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena mleka w proszku, mleka spożywczego UHT i jogurtu naturalnego wzrosła.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 13,06 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 7,91 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%
Ceny zagęszczonego mleka:
-
cena – 5,92 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 2,35 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 8,2%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,73 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,80 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 3,82 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,67 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 5,79 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu