Ceny serów w Polsce (26.08-1.09.2013)

W dniach od 26 sierpnia do 1 września 2013 roku spadły ceny większości przetworów mleczarskich w Polsce w ujęciu tygodniowym. Wzrost odnotowano jedynie w przypadku serów wielskich, pleśniowych i twarogów. Z kolei stagnację zaobserwowano na rynku serów Cheddar.

Ceny serów w Polsce (26.08-1.09.2013)
Ceny serów w okresie od 26 sierpnia do 1 września 2013 roku:

a) typu Edamski
  • cena – 15,02 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
b) typu Gouda
  • cena – 14,94 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%
c) typu Cheddar
  • cena – 14,24 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian
d) typu Ementaler
  • cena – 15,37 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,9%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 14,81 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,0%
f) typu Mozzarella
  • cena – 15,70 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,5%
g) typu Feta
  • cena – 10,08 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,7%
h) pleśniowe
  • cena – 21,08 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,0%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 9,49 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 7,13 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,4%


Tagi:
źródło: