| Autor: redakcja6

Wzrost produkcji przetworów warzywnych

Z danych GUS wynika, że w październiku 2014 roku ponownie wzrosła produkcja mrożonych warzyw w Polsce.

Wzrost produkcji przetworów warzywnych

Produkcja przetworów warzywnych w Polsce

Jak informuje Bank BGŻ w firmach zatrudniających 50 osób i więcej produkcja przetworów warzywnych w Polsce wyniosła 82,7 tys. t i była o 6,3% wyższa niż przed rokiem. Łącznie w pierwszych 4 miesiącach sezonu 2014/2015 wytworzono o 12,8% mrożonych warzyw więcej niż w analogicznym okresie w 2013 roku (270 tys. t).

Produkcja marynat warzywnych

Większe zbiory warzyw w kraju sprzyjały także wzrostowi produkcji marynat warzywnych, mimo niewielkiego spadku w październiku wzrost produkcji w okresie VII-X 2014 r wyniósł 13,7% r/r do 33,1 tys. t.


Tagi:
źródło: