| Autor: redakcja12

Dawniej zakazany owoc, dziś - obecny w każdej kuchni

Ze świecą szukać osoby, która nigdy nie jadła pomidorów. Bez nich nie byłoby pizzy, spaghetti bolognese i wielu innych potraw, które wszyscy kochamy jeść. Są doskonałe dla każdego: zarówno dla wegan i wegetarian, jak i dla mięsożerców i osób na diecie redukcyjnej (mają zaledwie 18kcal w 100g!). Za co jeszcze je uwielbiamy?

Dawniej zakazany owoc, dziś - obecny w każdej kuchni
Pomidory to trucizna?
 
Do XIX wieku pomidory były uważane za trujące. Włosi obalili mit „zatrutego jabłka” i przechrzcili je na „złote jabłko”, czyli „pomi d’oro”. Francuzi nazywali pomidory „jabłkami miłości”, uznając je za afrodyzjak. Dziś są obecne na naszych stołach na co dzień. I całe szczęście, ponieważ zawarte w nich składniki są zbawienne dla naszego zdrowia.
 
To bomba witaminowa!
 
A, B, C, E i K – to tylko kilka witamin, które są zawarte w pomidorach. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Dzięki zawartości likopenu pomidory opóźniają starzenie się komórek. Zawierają dużo potasu i wapnia – minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
 
Jak się nie znudzić?
 
Pomidor to najczęściej jedzone warzywo w Polsce: na kanapce, w sałatce, jako sos do mięs i w postaci zupy pomidorowej - podkreśliła Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. Czas uwolnić wyobraźnię! Zróbmy sałatkę z pomidorów i arbuza, muffiny z pomidorami i galaretkę pomidorową – nawet taki prosty produkt jak pomidor może być elementem wykwintnego dania – mówiła.

Na surowo, zapiekane, faszerowane, suszone, w zupie, w sosie i w postaci soku – pomidory towarzyszą nam od dzieciństwa do starości. Nie spierajmy się o to, czy jest to owoc czy warzywo. Po prostu je jedzmy. Bo są smaczne i zdrowe.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!