Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Dawniej zakazany owoc, dziś - obecny w każdej kuchni

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Ze świecą szukać osoby, która nigdy nie jadła pomidorów. Bez nich nie byłoby pizzy,...

Ze świecą szukać osoby, która nigdy nie jadła pomidorów. Bez nich nie byłoby pizzy, spaghetti bolognese i wielu innych potraw, które wszyscy kochamy jeść. Są doskonałe dla każdego: zarówno dla wegan i wegetarian, jak i dla mięsożerców i osób na diecie redukcyjnej (mają zaledwie 18kcal w 100g!). Za co jeszcze je uwielbiamy?


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Pomidory to trucizna?
 
Do XIX wieku pomidory były uważane za trujące. Włosi obalili mit „zatrutego jabłka” i przechrzcili je na „złote jabłko”, czyli „pomi d’oro”. Francuzi nazywali pomidory „jabłkami miłości”, uznając je za afrodyzjak. Dziś są obecne na naszych stołach na co dzień. I całe szczęście, ponieważ zawarte w nich składniki są zbawienne dla naszego zdrowia.
 
To bomba witaminowa!
 
A, B, C, E i K – to tylko kilka witamin, które są zawarte w pomidorach. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Dzięki zawartości likopenu pomidory opóźniają starzenie się komórek. Zawierają dużo potasu i wapnia – minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
 
Jak się nie znudzić?
 
Pomidor to najczęściej jedzone warzywo w Polsce: na kanapce, w sałatce, jako sos do mięs i w postaci zupy pomidorowej - podkreśliła Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. Czas uwolnić wyobraźnię! Zróbmy sałatkę z pomidorów i arbuza, muffiny z pomidorami i galaretkę pomidorową – nawet taki prosty produkt jak pomidor może być elementem wykwintnego dania – mówiła.

Na surowo, zapiekane, faszerowane, suszone, w zupie, w sosie i w postaci soku – pomidory towarzyszą nam od dzieciństwa do starości. Nie spierajmy się o to, czy jest to owoc czy warzywo. Po prostu je jedzmy. Bo są smaczne i zdrowe.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl