USDA: Zapasy cukru w sezonie 2016/2017 spadną do 32,8 mln ton

Amerykańskie ministerstwo rolnictwa (USDA) prognozuje, że globalna produkcja cukru w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) wzrośnie w relacji rocznej o 2,7% do 169,3 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.

USDA: Zapasy cukru w sezonie 2016/2017 spadną do 32,8 mln ton

Światowy rynek cukru

Tempo wzrostu zużycia będzie wyraźnie niższe, a ilość zużytego cukru na świecie wzrośnie o 1% do 174,3 mln ton, co nominalnie daje 4,9 mln ton deficytu. Dla porównania sezon wcześniej deficyt przekroczy 7,5 mln ton (a skorygowany o różnicę między wolumenem eksportu a importu wyniesie blisko 8 mln ton). Zapasy końcowe w sezonie 2016/17 spadną dynamicznie, o 13,1% do 32,8 mln ton, co stanowić będzie 18,8% zużycia – tak niskiego poziomu nie notowano od lat. W ocenie USDA sezon 2014/15 zamknął się prawie 6 mln nadwyżką produkcyjną (po korekcie o różnice w handlu nadwyżka przekracza 1,8 mln ton).

 

Z kolei inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 11 szacunków deficytu wynosi -7,1 mln ton. Co więcej sezon 2016/17 ma być również deficytowy, a mediana dziewięciu szacunków wynosi -6 mln ton. W odniesieniu do sezonu 2014/15 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,1 mln ton. 



Tagi:
źródło: