Prognozy dla rynku cukru w sezonie 2016/2017

Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) zwiększyła swój szacunek globalnego deficytu cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień), ale jednocześnie mocno obcięła prognozę niedoboru w kolejnym – zauważa FAMMU/FAPA.

Prognozy dla rynku cukru w sezonie 2016/2017

Rynek cukru

W majowej prognozie ISO podniosła wysokość deficytu w okresie 2015/16 z 5 do 6,65 mln ton. Z kolei w sezonie 16/17 deficyt ma wynieść 3,8 mln ton, a jeszcze w lutym organizacja szacowała go na 6,2 mln ton. Wzrost deficytu w sezonie 15/16 to skutek mniejszej, niż wcześniej oczekiwano, produkcji cukru w Tajlandii i Chinach, a także Indiach, gdzie kampania jeszcze się nie zakończyła. Natomiast za obniżką deficytu w sezonie 2016/17 stoją oczekiwania większej produkcji w UE, Brazylii i Tajlandii.


Brazylijska firma analityczna Datagro również zrewidowała swoje szacunki światowego bilansu cukru. W majowej prognozie deficyt w okresie 2015/16 oszacowano na 6,49 mln ton względem -4,37 mln ton, jakich oczekiwano jeszcze w lutym. Dla sezonu 2016/17 prognoza ta została zmniejszona z 7,69 do 6,09 mln ton. Według Datagro, dwa lata z rzędu z deficytem spowodują, że stosunek zapasów do spożycia spadnie z 48,3% (tyle miał wynieść we wrześniu 2015 roku) do 40,2%.


Analitycy Platts Kingsman (PK) także zweryfikowali swoje prognozy. Jednak w przeciwieństwie do ISO i Datagro podnieśli szacunek deficytu w sezonie 2016/17, a obniżyli we wcześniejszym. W maju PK oczekuje, że w sezonie 2015/16 światowy deficyt cukru wyniesie 5,48 mln ton, a jeszcze w marcu miało to być -7,62 mln ton. Natomiast rokowania deficytu dla sezonu 2016/17 zostały podniesione z 4,9 do 7,3 mln ton.


Platts Kingsman oczekuje, że ze względu na wzrost podaży z Brazylii i korzystną relację cen miedzy cukrem a bioetanolem, ceny cukru surowego spadną do sierpnia 2016 roku do 14 centów za funt (około 309 USD/t), ale do grudnia 2016 roku odbudują się do 17 cts/lb (około 375 USD/t). Można to wiązać z oczekiwanym obniżeniem produkcji w Indiach (kraj przestanie eksportować cukier, być może zacznie go nawet sprowadzać).


Poza tym inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 10 szacunków deficytu wynosi -6,7 mln ton. Tym samym sezon 2016/17 ma być również deficytowy, a mediana sześciu szacunków wynosi -4,9 mln ton. Jednak w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,4 mln ton. 



Tagi:
źródło: