Polski eksport przetworów mięsnych wzrósł do 300 tys. ton

Eksport przetworów mięsnych z Polski w 2015 r. zwiększył się o 7% do 300 tys. ton i 894 mln EUR, ale dynamika zwyżka była nieco niższa niż w 2014 r. - podaje Agencja Rynku Rolnego.

Polski eksport przetworów mięsnych wzrósł do 300 tys. ton

Eksport przetworów mięsnych

Zwyżka wywozu przetworów mięsnych w 2015 r. wynikał ze wzrostu dostaw do państw UE do 285 tys. ton i 845 mln EUR, tj. odpowiednio o 9% i 8%. W wyniku czego udział krajów unijnych w wolumenie i wartości polskiego eksportu przetworów mięsnych wzrósł z 93–94% w 2014 r. do 95% w 2015 r. Eksport do krajów trzecich zmalał o 17% w przypadku wolumenu i o 1% w odniesieniu do wartości.

W 2015 r. największymi importerami przetworów mięsnych z Polski były: Wielka Brytania - 34% udział w wolumenie i 36% w wartości, Niemcy - 8% i 10%, Słowacja - 6% i 4% i Szwecja - 6% i 7%.

Spośród tych krajów największy wzrost wysyłki zaobserwowano względem Wielkiej Brytanii o 16% w stosunku do kontyngentu i o 15% wobec wartości. W przypadku krajów trzecich najwięcej przetworów mięsnych wywieziono do USA, które stały się 11. odbiorcą z 3% udziałem w wolumenie i 4% w wartości tego produktu.



Tagi:
źródło: