Eksport przetworów wieprzowych z Polski

Eksport przetworów wieprzowych z Polski, do których zalicza się m.in.: kiełbasy, szynki, łopatki i konserwy wyniósł 225 tys. ton.

Eksport przetworów wieprzowych z Polski
Przetwory znalazły nabywców przede wszystkim w krajach Unii Europejskiej - 62% wolumenu, w tym głównie na rynku niemieckim - 14% udziału i 31 tys. ton, duńskim – 7% i 16 tys. ton i litewskim – 5% i 10 tys. ton. Liczącymi się importerami przetworów wieprzowych spoza UE były: Wielka Brytania – 27% i 60 tys. ton, Ukraina – 5% i 10 tys. ton i USA – 4% i 10 tys. ton.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa wspierają działania eksporterów produktów mięsnych poprzez organizowanie targów i spotkań biznesowych, co promuje i uwiarygadnia polską żywność na rynkach zagranicznych. Celem tych działań jest jak największa dywersyfikacja kierunków wywozu i skierowanie produktów mięsnych także na rynki pozaunijne, m.in. do krajów azjatyckich, ale również Afryki i Ameryki Północnej.


Tagi:
źródło: