| Autor: redakcja1

Wywóz serów z Polski wzrósł o prawie 5%

W pierwszych dziesięciu miesiącach 2015 r. zwyżka wolumenu eksportu serów z Polski determinowana była zwiększoną sprzedażą serów niedojrzewających i twarogów na rynek unijny, w tym głównie do Niemiec i Holandii - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Wywóz serów z Polski wzrósł o prawie 5%

Eksport serów z Polski

Jak wynika z danych Eurostatu za pierwsze dziesięć miesięcy 2015 r., w porównaniu z tym samym okresem 2014 r., wywóz serów z Polski wzrósł o 4,7 proc. do 184,8 tys. t a napędzany był zwiększoną sprzedażą serów niedojrzewających i twarogów – o 35 proc. do 69,4 tys. t, podczas gdy wysyłka serów dojrzewających zmalała o 7 proc do 78 tys. t, a serów topionych o 6 proc. do 36,6 tys. t.

Zwiększenie się popularności polskich serów niedojrzewających i twarogów zaobserwowano na rynku unijnym, gdzie jego sprzedaż w okresie styczeń-październik 2015 r., w odniesieniu do analogicznego okresu 2014 r. wzrosła o 19,3 tys. t - 41 proc. do 66,6 tys. t. Co ciekawe największy przyrost wolumenu sprzedaży odnotowano do Niemiec o 9,8 tys. t, Holandii o 2,3 tys. t, Bułgarii o 1,9 tys. t, Rumunii o 1,5 tys. t oraz do Austrii o 1 tys. t, gdzie do tej pory sprzedawano tylko nieznaczne ilości serów niedojrzewających i twarogów. Wywóz tych towarów na rynki trzecie obniżył się o 34 proc. do 2,7 tys. t. 

W związku z tym, tylko 4 proc. polskich serów niedojrzewających i twarogów dostarczany jest na rynki trzecie. W przypadku całej UE-28 stanowił on 9 proc. Głównym kierunkiem eksportu była Korea Południowa, gdzie eksport z UE, w pierwszym dziesięciu miesiącach 2015 r. zwiększył się o 131 proc. do 21,5 tys. t. Na kolejnych miejscach znalazły się USA z 9,6 tys. t, Japonia z 8,7 tys. t i Arabia Saudyjska z 5,2 tys. t.

Inaczej za to wygląda sytuacja w przypadku serów topionych, gdzie w pierwszych dziesięciu miesiącach 2015 r. 64 proc. całej sprzedaży na rynki zagraniczne, a więc 23,5 tys. t, kierowane było do krajów trzecich. Zestawiając to z tym samym okresem 2014 r. oznacza 7 proc. zniżkę. Najważniejszymi kierunkami zbytu do krajów trzecich były Irak - 5,4 tys. t, Egipt - 2,3 tys. t, Liban - 2,1 tys. t, Jordania - 1,8 tys. t i Emiraty Arabskie - 0,9 tys. t. Dostawy na rynki unijne zmalały o 4 proc. do 13,1 tys. t. 

W pierwszych dziesięciu miesiącach ubiegłego roku eksport serów dojrzewających na rynki trzecie zmniejszył się o 9,1 tys. t - 46 proc. do 11,8 tys. t. Jednakże zniżka kontyngentu była niższa niż wysyłka serów dojrzewających do Rosji w analogicznym okresie 2014 r., który wyniósł 14,5 tys. t. Zamknięcie rynku rosyjskiego zostało częściowo zrekompensowane przez wzrost sprzedaży do Armenii, gdzie wywieziono 3,2 tys. t serów dojrzewających oraz do Izraela – 1,6 tys. t.

Jak podaje Bank BGŻ BNP Paribas, sprzedaż serów dojrzewających z Polski do Unii Europejskiej wzrosła o 7 proc. do 66,3 tys. t, w tym do krajów przyjętych do UE od 2004 r. – o 14 proc. do 34,5 tys. t a do UE-15 pozostał na niezmiennym poziomie. Natomiast udział sprzedaży serów dojrzewających do UE w całkowitym polskim eksporcie zwiększył się w omawianym okresie z 74 do 85 proc.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!