Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Grillowane mięso zawiera szkodliwe związki chemiczne. Jak zmniejszyć ich stężenie?

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45%) i karkówkę (25%). Zjadają te...

Na grillu Polacy najczęściej przyrządzają kiełbasę (45%) i karkówkę (25%). Zjadają te produkty z opiekanym chlebem oraz tłustymi sosami. Taki posiłek to prawdziwa bomba kaloryczna, która nie sprzyja zachowaniu dobrej kondycji organizmu – tym bardziej, że podczas pieczenia na powierzchni mięs powstają szkodliwe związki chemiczne. Czy oznacza to, że należy zrezygnować z grillowania? Nie! Dowiedz się co zrobić, by było one zdrowsze.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






- Podczas grillowania możemy wytopić z mięsa nawet do 20% tłuszczu. To niewątpliwa zaleta, jednak jeśli chcemy być fit, najlepszym rozwiązaniem będzie zamiana kiełbasy i karkówki na chude mięso drobiowe. „Dobrym wyborem są też ryby, które dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowe białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in.  Omega 3 - podkreśliła mgr Ewa Marchlewska, dietetyk kliniczny z poradni Mój Dietetyk. 
Zastąpienie mięs tłustych chudymi jest ważne z jeszcze jednego względu: w ten sposób możemy zmniejszyć w grillowanych produktach stężenie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Są to toksyczne związki, których źródłem jest tłuszcz, skapujący na rozżarzony węgiel. Przypisuje się im działanie rakotwórcze i mutagenne, podobnie zresztą jak heterocyklicznym aminom, które powstają na powierzchni mięsa pieczonego na otwartym ogniu. 
Aby zredukować ilość tych szkodliwych substancji, należy używać podczas grillowania specjalnych tac lub folii aluminiowej. Dobrym sposobem jest również wcześniejsze podpiekanie mięsa w domowym piekarniku, tak aby skrócić czas obróbki na grillu. Pamiętajmy również o tym, by nie używać do rozniecenia ognia kolorowych gazet. Zamiast nich lepiej wybrać dobrą jakościowo podpałkę.
Osoby dbające o zdrowie powinny pilnować, by oprócz mięs na stole podczas grilla znalazły się również świeże warzywa. Nie brakuje ich latem. Warto to wykorzystać i przygotowywać surówki. Smaczne i zdrowe będą również upieczone na grillu bakłażany, pomidory oraz cukinie. Rzadko wrzucamy na ruszt owoce, a szkoda. Gorące jabłka, gruszki i banany dobrze komponują się z daniami z grilla.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl