Eksport cukru z Polski na poziomie 243 tys. ton (I-VI 2015)

W pierwszej połowie 2015 r. eksport cukru wyniósł 243 tys. ton, w tym 151,2 tys. ton do UE, a największymi importerami były: Niemcy - 58 tys. ton, Litwa - 15 tys. ton oraz Węgry - 14 tys. ton - podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Eksport cukru z Polski na poziomie 243 tys. ton (I-VI 2015)

Handel cukrem

W krajach UE eksporterzy otrzymywali przeciętnie 463 EUR/t cukru. Wśród krajów trzecich największe ilości cukru dostarczono do Izraela - 41 tys. ton i Kazachstanu - 15 tys. ton. Ceny wywozowe uzyskane na rynkach państw trzecich wyniosły 371 EUR/t.

 

Zdaniem Szajnera, przywóz wyniósł 54 tys. ton cukru, w tym 24 tys. ton z krajów UE. Spośród państw członkowskich największymi partnerami handlowymi były Dania - 5 tys. ton oraz Niemcy i Francja - po 4,5 tys. ton. Średnia cena importowa wyniosła 514 EUR/t. Cukier do rafinacji sprowadzono jedynie w kwietniu br. z Mozambiku - 25 tys. ton po średniej cenie 370 EUR/t. Powodem rafinacji małych ilości jest duża podaż cukru w kraju oraz niskie globalne ceny, które obniżają jej rentowność.

Ceny cukru

Na światowym rynku ceny cukru utrzymują się na bardzo niskim poziomie. W sierpniu br. ceny cukru białego zmalały do 324 USD/t, a ceny cukru surowego do 2235 USD/t. Notowania w kontraktach terminowych wskazują, że w drugiej połowie 2015 r. nie nastąpią większe zmiany cen cukru białego - 340 USD/t i cukru surowego - 260 USD/t ze względu na dużą podaż, czego wyrazem są zapasy końcowe, stanowiące 43% globalnego zużycia.



Tagi:
źródło: