Eksport cukru z Polski (I-IV 2015)

W okresie styczeń-kwiecień 2015 r. eksport cukru wyniósł 157 tys. ton, w tym 58 tys. ton do UE – podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Eksport cukru z Polski (I-IV 2015)

Eksport cukru z Polski

Podmioty sektora cukrowniczego wysyłają spore ilości cukru, aby obniżyć jego podaż na rynku wewnętrznym. Na unijnym rynku głównymi importerami były: Niemcy - 40 tys. ton, Litwa - 11 tys. ton oraz Węgry - 10 tys. ton. W krajach Wspólnoty dostawcy otrzymywali przeciętną cenę 460 EUR/t, która sugeruje, że unijne podmioty reeksportowały polski cukier pozakwotowy.

 

Według Szajnera, pośród krajów trzecich największe ilości cukru dostarczano do Izraela - 31,6 tys. ton i Kazachstanu - 9 tys. ton. Ceny wysyłkowe na rynkach państw trzecich były mniejsze i wynosiły 369 EUR/t. Import wyniósł 45 tys. ton cukru, w tym 17,1 tys. ton z krajów UE.

 

Wśród krajów członkowskich głównymi partnerami handlowymi były Niemcy i Francja- po 4 tys. ton. Średnia cena przywozu wyniosła 499 EUR/t. W kwietniu br. zakupiono cukru do rafinacji, który sprowadzono z Mozambiku w ilości 25 tys. ton po przeciętnej cenie 370 EUR/t.



Tagi:
źródło: