Kolejny miesiąc z rzędu spadają światowe ceny olejów i tłuszczów

Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w sierpniu 2013 roku wyniósł 185,5 punktów – podaje Bank BGŻ.

Kolejny miesiąc z rzędu spadają światowe ceny olejów i tłuszczów
Oznacza to, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 85,5% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004. W stosunku do lipca bieżącego roku, wartość indeksu spadła o prawie 3% (6 punktów). Z kolei w porównaniu z sierpniem 2012 roku była niższa o 18% (ponad 40 punktów). Największy wpływ na obniżenie wartości indeksu miały dalsze spadki cen oleju palmowego, czemu sprzyjały utrzymujące się wysokie zapasy tego surowca w Azji Południowo-Wschodniej.
 
Według danych FAO, początkowo spadały także ceny oleju sojowego. Największy wpływ na tą sytuację miała wysoka podaż eksportowa tego produktu z Argentyny. Niemniej jednak zaczęły one rosnąć, gdy w Stanach Zjednoczonych zaczęto obniżać prognozy tegorocznych zbiorów soi. Zdaniem FAO, ogólnie perspektywy wzrostu światowej podaży olejów roślinnych w sezonie 2013/2014 powinny oddziaływać w kierunku spadku cen tych surowców.


Tagi:
źródło: