Pogłębiający się kryzys w branży piekarniczej

W dalszym ciągu trwa kryzys w sektorze polskiego pieczywa, choć w roku 2013 jego tempo może nieznacznie spowolnić.

Pogłębiający się kryzys w branży piekarniczej
Jak wynika z danych, w minionym roku średnie spożycie pieczywa przez jedną osobę oscylowało w granicach 52-52,5 kilograma. W odniesieniu do roku poprzedniego to spadek o 1-1,5 kilograma na osobę, a w porównaniu z 1993 rokiem na jednego mieszkańca rocznie przypada aż o 40 kilogramów pieczywa mniej.
 
Za taki stan rzeczy w głównej mierze odpowiada zmiana trybu żywienia. Tradycyjne kanapki coraz częściej zastępowane są różnego typu płatkami zbożowymi czy nawet makaronem. Poza tym życiowy pęd zmusza niekiedy ludzi do stołowania się poza domem w miejscach typu fast food.

Warto zauważyć, iż coraz większa liczba małych piekarni znajduje się w złej sytuacji finansowej, także poprzez szeroki dostęp do mrożonego pieczywa szczególnie w obrębie sieci handlowych, który oferowany jest w niższej cenie, często kosztem jego jakości.
 
Niemniej jednak gorsza sytuacja ekonomiczna może przyczynić się w bieżącym roku do niższego spożycia w gastronomii, przez co tendencja spadkowa konsumpcji pieczywa może wyhamować.
 
Głównymi problemami nękającymi branżę piekarniczą są także bardzo wysokie ceny mąki, a także inne koszty produkcji jak paliwo czy energia elektryczna.


Tagi:
źródło: