Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy LT 2,75-5,25
2016-05-09 -
Przyczepy rolnicze i samochodowe
2013-12-31 -
Przyczepy do zadawania pasz FEDO
2014-04-24 -
Owijarka do bel Z552 – stacjonarna
2016-01-08 -
Mieszalnik Pasz Sypkich 1000 kg M-ROL
2016-02-11
Czy ludzki mózg potrafi rozróżnić sztuczny cukier od prawdziwego?
W naukowym piśmie „Neuron” opublikowano badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Michigan w USA, których celem było wykazanie, jak organizm rozróżnia słodziki – podaje FAPA/FAMMU.

Badania prowadzono na muchach owocówkach. Najpierw głodzono owady, a później podawano im do wyboru sztuczny, niskokaloryczny słodzik i cukier. Kiedy mucha polizała cukier, w jej organizmie aktywowały się grupy sześciu neuronów wydzielających hormon zarówno w jelitach jak i w mózgu owada. W wyniku tego procesu była dostarczana informacja, która sprawiała, że mucha wiedziała, że trafiła na pokarm i dostarcza organizmowi substancje odżywcze. W przypadku polizania sztucznego słodzika hormony nie były wyzwalane i muchy zawsze zostawiały ten pokarm, by przenieść się na cukier.
Według autorów badania, ludzki mózg rozróżnia rodzaj słodziku w ten sam sposób co mucha. Tym też można tłumaczyć, że wiele osób nie czerpie przyjemności z konsumowania dietetycznego jedzenia. Dlatego może częściej sięgać po żywność, szukając satysfakcjonującego posiłku lub sądząc, że skoro zjadło niekalorycznie, to można zjeść więcej, a to z kolei prowadzi do tycia.
