Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Pogorszenie wyników finansowych branży piekarniczej

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W 2017 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa i świeżych wyrobów ciastkarskich oraz ciastek...

W 2017 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa i świeżych wyrobów ciastkarskich oraz ciastek uległa pogorszeniu względem 2016 r., choć wyniki były lepsze niż dla sektora spożywczego łącznie.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Dane GUS (za Pont Info) za 2017 r. obejmują 405 przedsiębiorstw z branży wytwórców pieczywa i wyrobów ciastkarskich (PKD 10.71.Z) zatrudniających powyżej 9 osób. Stopa zysku operacyjnego w tej grupie firm wyniosła 9,87% w odniesieniu do 10,44% w 2016 r. Natomiast stopa zysku netto sięgnęła 8,76% w porównaniu do 9,88% rok wcześniej. Oznacza to wprawdzie zniżkę w relacji rocznej, ale w obrębie ostatnich dziesięciu lat tylko raz osiągnięty wynik był lepszy.
 
Mniejsze wskaźniki to wynik silniejszego wzrostu kosztów niż przychodów. W 2017 roku przychody w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo były o 9,0% wyższe niż w 2016 r., podczas gdy koszty całkowite wzrosły o 10,4%. Było to związane ze zwiększającymi się kosztami pracy oraz drożejącym surowcem. Średnie ceny hurtowe mąki pszennej piekarniczej w 2017 r. były, w zależności od rodzaju, od 1% do nawet 7% większe niż w 2016 r.
 
Natomiast pozytywne przełożenie na wyniki branży mógł mieć rosnący eksport pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Jak wynika z danych Eurostat, w zeszłym roku kontyngent sprzedaży zagranicznej wyrobów piekarniczych (CN 1905) sięgnął 578,1 tys. t, a zatem był o 13,1% większy niż rok wcześniej. Oznacza to istotne przyspieszenie średniorocznej dynamiki wzrostu, która w latach 2006-2016 wyniosła 10,5%.
 
Niemniej w kraju w 2017 r. utrzymał się wieloletni trend zniżkowy w zapotrzebowaniu na pieczywo świeże. Zdaniem GUS (za IERiGŻ) w pierwszej połowie minionego roku jego miesięczna konsumpcja w gospodarstwach domowych była o 6% niższa niż rok wcześniej. Zwiększyło się z kolei spożycie pozostałych wyrobów piekarskich – o 7%.
 
W 2017 r. firmy zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały o 2% więcej pieczywa niż w 2016 r. , tj. w sumie 1 031 tys. t. Przy tym silnie przyrosła produkcja pieczywa żytniego - o 8%, choć jego znaczenie wynosi 6-proc. udział w całkowitej produkcji.
 
W 2018 r. utrzyma się presja ze strony zwiększających się kosztów pracy. Z drugiej strony ceny mąki w I kwartale były wprawdzie wyższe niż rok wcześniej - od 4% do nawet 13% w przypadku mąki żytniej, to w następnych miesiącach mogą już spadać, biorąc pod uwagę stosunkowo niskie ceny zbóż. Poza tym istotnie mniejsze są ceny cukru, mające duże znaczenie w przypadku produkcji wyrobów ciastkarskich.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Pogorszenie wyników finansowych branży piekarniczej
  • Pogorszenie wyników finansowych branży piekarniczej

    W 2017 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa i świeżych wyrobów ciastkarskich oraz ciastek uległa pogorszeniu względem 2016 r., choć wyniki były lepsze niż dla sektora spożywczego łącznie.
  • O przyszłości polskiego eksportu
  • O przyszłości polskiego eksportu

    Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki podsumował dotychczasowe wyniki polskiego eksportu rolno-spożywczego.Okazją do tego był odbywający się VI Kongres Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego.
  • Spożycie artykułów zbożowych
  • Spożycie artykułów zbożowych

    Według badań budżetów gospodarstw domowych najwięcej pieczywa i produktów zbożowych, w przeliczeniu na 1 osobę, spożywają emeryci i renciści (w 2016 r. było to średnio 7,28 kg...
  • 2018 rok przyniesie spowolnienie wzrostu cen
  • 2018 rok przyniesie spowolnienie wzrostu cen

    Według prognoz Banku BGŻ BNP Paribas w 2018 roku ceny detaliczne żywności w Polsce będą przeciętnie o 1,5-2,5 proc. wyższe niż rok wcześniej. Skala podwyżek będzie mniej odczuwalna w...
  • Rośnie eksport produktów przetwórstwa zbóż
  • Rośnie eksport produktów przetwórstwa zbóż

    Jak wynika z analizy wstępnych danych GUS i Komisji Europejskiej, eksport produktów przetwórstwa zbóż z Polski w pierwszym półroczu 2017 r. odznaczał się tendencją wzrostową. Eksport mąki...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl