Wpływy uzyskane z wywozu towarów rolno-spożywczych z Polski zwiększyły się w odniesieniu do roku 2023 o 2,7%, osiągając nienotowany wcześniej poziom 53,5 mld EUR.
Rosnąca wartość polskiego eksportu towarów rolno-spożywczych była stymulowana wysokimi cenami żywności na rynku międzynarodowym oraz zapotrzebowaniem na konkurencyjne cenowo produkty wytwarzane przez krajowy sektor. Do wzrostu wysyłki w 2024 r., podobnie jak w latach poprzednich, przyczyniały się również działania ze strony przemysłu rolno-spożywczego w kierunku doskonalenia jakości eksportowanych surowców i produktów oraz dywersyfikacji rynków zbytu. Miało to odzwierciedlenie w dużej zwyżce wartości eksportu żywności do wielu krajów afrykańskich, takich jak Algieria, Libia, Tunezja, Kongo, Gwinea i Mauritius.
Pomimo mniej korzystnego dla krajowych eksporterów kursu wymiany złotego do dolara i euro, sprzedaż zagraniczna z Polski stymulowana była wzrostowymi trendami cen żywności na rynku światowym w drugiej połowie roku. Ponadto, pomimo trudnych uwarunkowań w handlu międzynarodowym, odnotowano wzrost wywozu żywności z Polski do czterech spośród pierwszych pięciu największych partnerów handlowych naszego kraju na rynku rolno-żywnościowym, tj. do: Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji i Włoch. Sprzedaż artykułów rolno-spożywczych do tych krajów wygenerowała około 45% przychodów otrzymanych z eksportu ogółem.
Jednocześnie import produktów rolno-spożywczych do Polski wyniósł 35,6 mld EUR i był wyższy o 6,7% niż przed rokiem. W związku z tym nastąpił spadek dodatniego salda handlu zagranicznego, które ukształtowało się na poziomie 17,9 mld EUR, tj. o 4,4% niższym r/r.