| Autor: mikolaj

Polska żywność w Korei Południowej i Wietnamie

Przedstawiciele biznesu z Korei Południowej i Wietnamu spotkali się dziś w ministerstwie z podsekretarzem stanu Tadeuszem Nalewajkiem. Były to kolejne rozmowy wpisujące się w ofensywę dyplomatyczną resortu rolnictwa prowadzoną w celu zwiększenia możliwości eksportu polskich produktów rolno-spożywczych.

Polska żywność w Korei Południowej i Wietnamie

Gośćmi wiceministra Nalewajka byli importerzy i dystrybutorzy mięsa z obu krajów. Współorganizatorem wizyty studyjnej azjatyckiej delegacji w Polsce jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Misja ta została zorganizowana w ramach kampanii promocyjnej „Tradycja i jakość europejskiego mięsa”.

- Polska żywność jest zdrowa, smaczna i bezpieczna – powiedział wiceminister Nalewajk i dodał, że dotyczy to w takim samym stopniu produktów pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.

Podsekretarz stanu poinformował, że 26 zakładów mięsa wieprzowego zatwierdzonych do eksportu do Korei Południowej, a 2 mięsa drobiowego. Natomiast do eksportu do Wietnamu zatwierdzonych jest obecnie 47 zakładów znajdujących się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej. Są to zakłady mięsne, rybne oraz jajczarskie.

- Jesteśmy zainteresowani zwiększeniem eksportu naszych produktów na rynki azjatyckie, a także rozszerzeniem asortymentu naszej oferty handlowej – podkreślał wiceminister Nalewajk, a odnosząc się do sytuacji epizootycznej związanej z wykryciem w Polsce kilku przypadków ASF, poinformował, że wszystkie te przypadki wystąpiły w tej samej strefie przygranicznej z Białorusią. Zapewnił, że w Polsce został wdrożony bardzo restrykcyjny program bioasekuracji.

– Obszar objęty jest stałym monitoringiem i pozostaje pod kontrolą ścisłą kontrolą polskich służb weterynaryjnych – podkreślił podsekretarz stanu. Zapewnił także, że mięso przeznaczone do eksportu pochodzi z innych części kraju.

Celem wizyty studyjnej delegacji z Korei Południowej i Wietnamu jest nawiązanie kontaktów biznesowych pomiędzy polskimi producentami, a kontrahentami z Azji, a także zaprezentowanie przedsiębiorcom oraz towarzyszącym im dziennikarzom procesu produkcji polskiego mięsa wieprzowego i wołowego oraz produktów z nich wytworzonych. Dlatego dzisiejsi goście wiceministra Nalewajka uczestniczyli już wczoraj w seminarium pt. „Tradycja i jakość europejskiego mięsa”, a w kolejnych dniach będą zwiedzać polskie zakłady mięsne.

Rynki krajów azjatyckich są perspektywiczne dla polskich eksporterów. Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych w 2013 roku do Republiki Korei wyniosła 37,9 mln euro, a głównymi towarami eksportowanymi w tym czasie były: mięso i podroby wieprzowe, skrobia ziemniaczana, pióra, głównie puch.

W eksporcie do Wietnamu w ub. roku dominowały filety rybne oraz mąki. Na rynek ten wysyłamy także mleko w proszku i serwatkę. Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych w 2013 r. wyniosła ok. 55,35 mln euro.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!