Polski eksport produktów rolno-spożywczych w okresie styczeń–lipiec 2020 r.

W okresie siedmiu miesięcy 2020 r. zaobserwowano wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski.

Polski eksport produktów rolno-spożywczych w okresie styczeń–lipiec 2020 r.
Od stycznia do lipca 2020 r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła 19,2 mld EUR, czyli o 1,2 mld EUR więcej niż rok wcześniej. Na wzrost wysyłki miały wpływ głównie bardzo dobre wyniki sprzedaży zagranicznej w pierwszym kwartale br. oraz zwiększający się eksport w czerwcu i lipcu br.
 
Do zwyżki wywozu przyczyniła się, mająca miejsce w pierwszym kwartale br., deprecjacja waluty krajowej wobec euro i dolara amerykańskiego oraz w dalszym ciągu sprzyjający dla eksporterów kurs złotego w okresie od kwietnia do lipca br. Sytuacja ta miała pozytywny wpływ na konkurencyjność cenową produkowanych w Polsce artykułów rolno-spożywczych na rynku międzynarodowym. Jednocześnie przywóz wyniósł 12,8 mld EUR i był wyższy o 4,7% niż przed rokiem.
 
Dynamika zwyżki wysyłki przewyższała tempo wzrostu importu, w efekcie dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się w porównaniu z tym samym czasem 2019 r. o 9,9% do 6,3 mld EUR.


Tagi:
źródło: