Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Wały uprawowe Jacek EXPOM
2016-04-28 -
Owijarki bel SIPMA OZ 7500 TEKLA
2013-07-19 -
Eletor SYR-DT-01-W
2021-11-30
Polski handel zagraniczny przetworzonymi owocami i warzywami
W 2015 roku wyeksportowano z Polski więcej zarówno przetworzonych owoców jak i warzyw – odpowiednio 937,4 tys. ton oraz 917,5 tys. ton. Dla porównania w roku 2014 była to wielkość 870,6 tys. ton w przypadku przetworzonych owoców oraz 852,5 tys. ton warzyw.
Eksport przetworów owocowo-warzywnych
Jak podaje FAMMU/FAPA, głównym importerem polskich przetworów owocowo-warzywnych były pozostałe kraje unijne, gdzie trafiło 786,2 tys. ton przetworów owocowych i 673,3 tys. ton warzywnych. W wysyłanych przetworzonych owocowcach jak co roku przeważały soki owocowe oraz mrożonki – odpowiednio 473,7 tys. ton oraz 364 tys. ton.
W wywożonych polskich sokach prym wiódł koncentrat soku jabłkowego – 356,5 tys. ton. W eksportowanych warzywach przetworzonych najwięcej, bo prawie połowę stanowiły mrożone warzywa z wynikiem 450 tys. ton oraz 159 tys. ton frytki.
Import przetworów owocowo-warzywnych
W przypadku importu przetworów owocowo-warzywnych w 2015 roku całkowita ilość wwiezionych do Polski warzyw przetworzonych to 328,9 tys. ton, czyli o 4 tys. ton mniej niż w roku poprzednim, z czego 263 tys. ton to dostawy przetworów unijnych.
W odniesieniu do przywozu owoców przetworzonych – w minionym roku wyniósł on 379,2 tys. ton czyli o 22 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Blisko połowa 165,5 tys. ton to zakup owoców z pozostałych państw unijnych.
Najwięcej zaimportowano w zeszłym roku soków owocowych – 180,9 tys. ton, owoców i orzeszków puszkowanych – 113,4 tys. ton oraz przetworów pomidorowych – 95,8 tys. ton.
