Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Brona Bronny
2020-04-07 -
Wał uprawowy tandem TOLMET
2015-05-08 -
Rivakka - Śrutownik bijakowy ssąco-tłoczący
2015-04-03 -
Rozrzutnik obornika N-255/4 8 ton Igamet
2016-05-13 -
Łyżka do materiałów sypkich
2016-01-12 -
Go GREEN.
2020-08-12
Produkcja soków i innych przetworów owocowo-warzywnych (kwiecień 2015)
W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w kwietniu 2015 r. w stosunku do kwietnia 2014 r. była niższa o 12% - podaje Irena Strojewska w Rynku Rolnym IERiGŻ-PIB.
Produkcja soków pitnych produkowanych z owoców cytrusowych zmniejszyła się o 36%, wytwarzanych z jabłek o 18%, a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych o 11%. Spadek o 22% produkcji soków zagęszczonych było wynikiem zniżki podaży surowca. Obniżyła się również produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych o 18% oraz dżemów o 14%.
Jak podaje ekspertka IERiGŻ-PIB, w zakładach przetwórczych wzrosła produkcja owoców mrożonych o 39%. W okresie I-IV 2015 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych zwiększyła się w odniesieniu do analogicznego okresu 2014 r. o 2% do 182,1 tys. ton. Wyższa o 12% była produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych, niezmienna pozostała w przypadku soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych, a wytwarzanych z jabłek zmalała o 3%.
Produkcja soków zagęszczonych wzrosła o 30%, a owoców mrożonych o 25%. Niższa o 9% była produkcja dżemów oraz o 15% kompotów i owoców pasteryzowanych. Przeciętne ceny zbytu pitnych soków jabłkowych w maju 2015 r. były mniejsze niż w maju 2015 r. o 7%, a pitnych soków pomarańczowych zwiększyły się o 9%. Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek zwyżkowały o 6%, a z truskawek nie zmieniły się.