Niemcy: Rośnie spożycie soków

Jak wynika z danych niemieckiego stowarzyszenia producentów soków owocowych (VdF), w 2015 r. wzrosło spożycie soków w Niemczech o 1 litr na osobę do 33 litrów w ujęciu roku - podaje FAMMU/FAPA.

Niemcy: Rośnie spożycie soków

Spożycie soków

W związku z tym powrót konsumpcji do poziomu zaobserwowanego w 2013 r. Daje to nadzieję na odwrócenie zniżkowego trendu spożycia występującego w poprzednich latach. W 2015 r. zwiększył się udział soków wysokiej jakości, schłodzonych, a także soków wytwarzanych z owoców pochodzących z lokalnych sadów.
 
Sezon dla niemieckich przetwórców jabłek okazał się być lepszy niż się wcześniej oczekiwano biorąc pod uwagę wyniki produkcji. Od lipca zeszłego roku do przetworzenia na soki trafiło 450 tys. ton jabłek. Zostały one głównie wykorzystane do produkcji soków nieskoncentrowanych.

Szklane butelki

Stowarzyszenie VdF dysponuje systemem depozytowym dla butelek szklanych, wykorzystywanych jako opakowanie dla produkowanych soków. W 2015 roku 300 wytwórców soków owocowych w Niemczech korzystało z tego systemu. Zalet stosowania szklanych butelek jest dużo poza oczywistymi i niekwestionowanymi korzyściami dla środowiska.
 
Szklane opakowanie jest nieprzepuszczalne, bezzapachowe, nie powoduje zmian smaku, nie pochłania zapachów i kolorów, a zatem nie wpływa w żaden sposób na przechowywany produkt. Pojedyncza butelka może zostać wykorzystana nawet pięćdziesiąt razy i pozostaje w obiegu nawet do sześciu lat. Po tym okresie butelki mogą trafić do recyklingu.



Tagi:
źródło: