| Autor: redakcja1

Sezon grillowy w pełni. O ile wzrasta sprzedaż mięsa?

Przeciętnie pięć godzin trwa impreza grillowa w Polsce – wynika z badania instytutu GfK Polonia. W okresie kwiecień – sierpień zwykle grillujemy dwa razy w miesiącu. Osoby organizujące grill wydają na niego ok. 280 zł, zaproszeni goście – ok. 100 zł.

Sezon grillowy w pełni. O ile wzrasta sprzedaż mięsa?
Wyżerka dla mięsożerców
 
Na grillu króluje oczywiście mięso. Na ruszt najczęściej kładziemy karkówkę i kiełbasę.

- W okresie grillowym wzrost sprzedaży mięsa nieprzetworzonego wynosi ok. 10%. Jeśli chodzi o mięso przetworzone, czyli np. kiełbasy, nie jest on już dwucyfrowy, ale z naszego punktu widzenia również wysoki – mówi Maciej Siejewicz, marketing & communication manager w GfK Polonia. Przyrządzone mięso prawie zawsze jemy z keczupem lub musztardą.

 
Nie samym mięsem żyje człowiek
 
Innymi produktami spożywczymi, które pojawiają się na grillu, są warzywa (np. w postaci sałatek) oraz owoce. Oprócz tego chętnie jemy przekąski, głównie czipsy i słone paluszki. Co do napojów bezalkoholowych, najczęściej pijemy kawę, herbatę, wodę, kolorowe napoje gazowane, a także nektary i soki. Wśród alkoholi najpopularniejsze jest piwo. Rzadziej na stoły trafia wódka.
 
Do dyskontu, miły bracie, tam… jedzenie czeka na cię
 
Produkty spożywcze na grill nabywamy przede wszystkim w dyskontach. Mniejsza grupa Polaków preferuje hipermarkety. Co ciekawe, duża część z nas kupuje w sklepach już gotowe zestawy grillowe.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!