Spadek eksportu przetworów warzywnych

Jak wynika z danych, w ciągu pierwszych 10 miesięcy zeszłego roku poza polskie granice wysłano blisko 385 tysięcy ton warzywnych przetworów, co daje spadek o 7 procent w odniesieniu do roku wcześniejszego.

Spadek eksportu przetworów warzywnych

Taki stan rzeczy jest wynikiem zmniejszonego wolumenu do poziomu 260 tysięcy ton wysyłkowego mrożonych warzyw, a więc o 10,2 procenta mniej niż rok wcześniej. Niemniej jednak w tym czasie wyprodukowano niemal 416 tysięcy ton warzyw mrożonych, czyli w rocznej relacji zwyżka wyniosła 4,2 procenta.

Również w analizowanym przedziale czasowym odnotowano spadek kontyngentu wysyłkowego suszy o 11 procent, konserw warzywnych o 2 procent, a marynat warzywnych o 9 procent.

Niestety mniejsze wysyłki przyczyniły się także do niższego salda w handlu, które wyniosło 278 tysięcy euro, czyli o 2 procent mniej niż rok wcześniej.



Tagi:
źródło: