Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Zgrabiarka SIP STAR 360|10
2020-07-23 -
Ciągnik rolniczy Hattat 398 ABGroup
2020-06-15 -
Kosze przyjęciowe
2016-03-07 -
Przyłbica ESAB ORIGOTECH 9-13
2011-05-11
Spadek eksportu przetworów warzywnych
Jak wynika z danych, w ciągu pierwszych 10 miesięcy zeszłego roku poza polskie granice wysłano blisko 385 tysięcy ton warzywnych przetworów, co daje spadek o 7 procent w odniesieniu do roku wcześniejszego.
Taki stan rzeczy jest wynikiem zmniejszonego wolumenu do poziomu 260 tysięcy ton wysyłkowego mrożonych warzyw, a więc o 10,2 procenta mniej niż rok wcześniej. Niemniej jednak w tym czasie wyprodukowano niemal 416 tysięcy ton warzyw mrożonych, czyli w rocznej relacji zwyżka wyniosła 4,2 procenta.
Również w analizowanym przedziale czasowym odnotowano spadek kontyngentu wysyłkowego suszy o 11 procent, konserw warzywnych o 2 procent, a marynat warzywnych o 9 procent.
Niestety mniejsze wysyłki przyczyniły się także do niższego salda w handlu, które wyniosło 278 tysięcy euro, czyli o 2 procent mniej niż rok wcześniej.