Stabilizacja cen masła w UE

Od drugiej połowy kwietnia bieżącego roku ceny masła na głównych rynkach UE wykazywały niewielkie wahania - podaje FAMMU/FAPA.

Stabilizacja cen masła w UE

Sytuacja była stabilna aż do sierpnia 2013 roku, od kiedy notowane były delikatne, aczkolwiek systematyczne zwyżki. Na wspomniane wzrosty cen pewien wpływ miała m.in. pogoda. W okresie letnim w wielu krajach UE praktycznie nie odnotowano większych opadów deszczu, co przełożyło się na słabszy wzrost pastwisk i niższą produkcję mleka.

Obecnie sytuacja poprawiła się, a obniżeniu cen przetworów mlecznych nie tylko w UE, ale i w skali światowej sprzyja sezonowy wzrost produkcji na półkuli południowej. Jednak ceny masła we Wspólnocie wciąż utrzymują się na znacznie wyższym poziomie niż przed rokiem. W dniu 22 września 2013 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 4,21 EUR/kg i była o niespełna 1,7% wyższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 31,11% wyższym niż w analogicznym okresie 2012 roku).

W tym samym czasie ceny masła na rynkach głównych unijnych producentów, jakimi są Niemcy i Holandia zmieniały się jeszcze łagodniej. W przypadku naszego zachodniego sąsiada odnotowano niespełna 0,6% zniżki w skali miesięcznej do 4,28 EUR/kg. W Holandii natomiast zaobserwowano jeszcze mniej dynamiczny spadek (0,47% do 4,2 EUR/kg). W obu przypadkach ceny te są obecnie o ok. 30% wyższe niż przed rokiem.

We wrześniu nieco dynamiczniej niż średnio w UE zmieniały się ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. 22 września 2013 roku jego ceny wzrosły do poziomu 3,98 EUR/kg i były wyższe od ceny interwencyjnej o 61,5% i o 5,46% niższe od średniej dla całej UE. Z tego względu polskie masło wciąż jest konkurencyjne we Wspólnocie, a to państwa UE są głównymi partnerami w wymianie handlowej tym tłuszczem. Względem sierpnia, jest to zwyżka o 1,79% (w ujęciu PLN odnotowano 0,96% wzrostu do 16,82 PLN/kg).

Pomimo zwyżek jakie notowane były w ostatnich tygodniach w przypadku cen masła w USA, obecnie cena tony masła z Unii jest przeciętnie o ok. 1190 EUR wyższa od ceny tego tłuszczu u jednego z największych konkurentów Wspólnoty. Na wysokim poziomie stabilizują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), do portów Europy płn. (baza fob), które są uznawane za ceny światowe. Wciąż jednak cena tony masła z UE je przewyższa (o 817 EUR za tonę pod koniec września).

Według danych KE, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2013 roku produkcja masła w UE była o 0,7% mniejsza niż w analogicznym okresie 2012 roku. Ponadto jak informuje FAMMU/FAPA w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku poza granice UE wyeksportowano o 4,7% mniej masła niż w analogicznym okresie 2012 roku, a jeszcze po pięciu miesiącach notowano 4,4% zwyżki w skali roku.

 



Tagi:
źródło: