Światowe ceny żywności wzrastają, przetwory mleczne stabilne

W maju 2013 roku obserwowano spadek cen przetworów mleczarskich w skali globalnej. Jednocześnie zniżkował indeks cen żywności FAO. Sierpień i wrzesień przyniósł kontynuację trendu spadkowego indeksu oraz wzrost cen przetworów mlecznych. Dopiero w październiku odnotowano zwyżkę żywności wg FAO – donosi FAMMU/FAPA.

Światowe ceny żywności wzrastają, przetwory mleczne stabilne
W październiku bieżącego roku indeks cen żywności był o 1,32% wyższy niż we wrześniu, głównie ze względu na zwyżkę cen cukru – o 7,4%, podczas gdy indeksy pozostałych grup produktów żywnościowych zwyżkowały mniej dynamicznie. Obserwowany wzrost cen cukru wynika przede wszystkim z niekorzystnych warunków atmosferycznych utrudniających zbiory w centralno-południowym regionie Brazylii, będącej największym producentem i eksporterem tego produktu na świecie. Ponadto pożar, który strawił znaczną część zapasów cukru w Brazylii dodatkowo pogłębił wzrost jego cen.
 
Na skutek wzrostu światowych cen pszenicy, nastąpiła także 1-procentowa zwyżka indeksu cen zbóż. Spowodowana była ona wzmożonym popytem importowym i pogarszającymi się perspektywami produkcji w Argentynie. Oprócz tego zbiory ryżu po wyraźnym spadku we wrześniu wzrosły nieznacznie miesiąc później.
 
Natomiast indeks olejów roślinnych wzrósł o 2%. Związane to było z 5-procentową zwyżką cen oleju palmowego, co było przełożeniem niższej niż przewidywano produkcji w Azji Płd.-Wsch. oraz przez wzmożonym popytem importowym. Dynamika wzrostu cen indeksu olejów roślinnych wyhamowała na skutek spadku cen oleju sojowego.
 
Z kolei najmniejszą zwyżkę cen indeksu FAO, bo 0,15-procentową, odnotowano w przypadku cen mięsa. Największy wpływ na te sytuację miał wzrost cen wołowiny i mięsa owczego, ze względu na ograniczone dostawy eksportowe, przy jednoczesnym spadku cen drobiu i wieprzowiny w związku z niższymi cenami pasz.
 
Jak podaje FAMMU/FAPA, w październiku bieżącego roku indeks światowych cen żywności wyniósł 205,8 punktów i był o 5,28% niższy niż w tym samym miesiącu roku poprzedniego, kiedy to znalazł się na poziomie 217,3 punktów. Z kolei średnia wartość tego indeksu za 10 miesięcy bieżącego roku jest o 1,21% niższa niż w tym samym okresie 2012 roku.
 
W analizowanym miesiącu, w obrębie cen przetworów mleczarskich, nastąpił wzrost o 0,42% w stosunku do jego poziomu z sierpnia i wyniósł 252,1 punktu. Na minimalną zwyżkę wpłynął silny popyt na pełnotłuste mleko w proszku, zwłaszcza z Chin, oraz wzrost masła, podczas gdy ceny OMP zniżkowały, a sery pozostały na stabilnym poziomie. Należy zauważyć, że wartość tego wskaźnika dla artykułów mleczarskich w październiku ukształtowała się na poziomie o 24,6% niższym niż w analogicznym miesiącu roku ubiegłego.


Tagi:
źródło: