| Autor: redakcja1

Światowy rynek cukru wchodzi w fazę deficytu?

Na zorganizowanej w Dubaju przez Platts Kingsman konferencji poświęconej globalnemu rynkowi cukru część analityków szacowała, że w sezonie 2014/2015 światowe spożycie cukru będzie większe od produkcji – informuje FAPA/FAMMU.

Światowy rynek cukru wchodzi w fazę deficytu?
Brazylijska firma konsultingowa Datagro oceniła deficyt na 1,6 mln ton w stosunku do nadwyżki 2,62 mln ton w sezonie 2013/2014. Natomiast Macquarie Bank oczekuje deficytu na poziomie 1 mln ton.
 
Z kolei organizatorzy konferencji Platts Kingsman prognozują, że sezon 2014/2015 będzie charakteryzować nadwyżka produkcyjna, która wyniesie 2 mln ton. Według firmy niższe ceny cukru sprawiają, że uprawa i produkcja są mniej opłacalne, ale wsparcie państwowe i kurs walut niwelują po części skutki niskich cen. Tańszy cukier pobudził jednak konsumpcję.
 
Macquarie oszacował światową produkcję cukru w sezonie 2014/2015 na 175,6 mln ton, a zużycie na 176,6 mln ton. Natomiast Platts Kingsman oczekuje produkcji rzędu 180,1 w odniesieniu do 178,4 mln ton w sezonie 2013/2014. Zużycie ma zatem wzrosnąć z 174,4 mln ton do 178,1 mln ton w sezonie 2014/2015 – zauważa FAPA/FAMMU na podstawie Reuters.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!