Sytuacja w europejskim sektorze wina powróciła do normalności

Produkcja wina we Włoszech powróciła do średnich poziomów z ostatnich lat po tym jak roku bieżącym odnotowano 16-procentowy wzrost zbiorów i wyniosła 49,5 milionów hektolitrów. Umożliwiło to krajowi utrzymanie pozycji światowego lidera produkcji. Co więcej, mimo że nie opublikowano jeszcze oficjalnych danych, zapasy wina zmniejszyły się znacząco w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego.

Sytuacja w europejskim sektorze wina powróciła do normalności
Przewiduje się, że w pozostałych częściach Europy zbiory będą znacząco powyżej średniej zarówno jeżeli chodzi o ilość, ale też jakość, co kontrastuje z historycznie niskimi wynikami w roku ubiegłym. Oczekuje się, że zbiory we Francji będą wyższe o 28% w porównaniu z zeszłym rokiem i o 6% ze średnią z ostatnich 5 lat, przy zachowaniu wysokiej jakości i jednolitości.
 
W Hiszpanii odnotowano wysoki poziom produkcji, która zwiększyła się o 33%, jak również wysoką jakość winogron. Problemem może być utrzymanie zeszłorocznego poziomu cen, jednakże niższe zapasy powinny w wystarczającym stopniu wpłynąć na utrzymanie dobrego poziomu cen dla producentów.
 
W Niemczech oczekuje się znacznie wyższych zbiorów w całym kraju na poziomie 10.7 miliona hektolitrów, tj. o około dwóch milionów hektolitrów więcej, niż wynosi średnia pięcioletnia, a także o 44% więcej niż w zeszłym roku. Tak znakomitego rocznika nie było od 1999 roku.
 
Portugalia jest jednym z niewielu krajów, w których w tym sezonie nie nastąpił wzrost. Oczekuje się, że produkcja spadnie w przybliżeniu o 20%, czyli do poziomu ok. 5,3 miliona hektolitrów. Spadek ilości nastąpił głównie na skutek poważnych ataków mączniaka rzekomego i oparzeń słonecznych. Mimo wszystko, wynik końcowy nie będzie godny pożałowania - jakość będzie doskonała.
 
Dla Austrii (3,2 mln hl - wzrost o 33%) i Węgier (3,5 mln hl - wzrost o 35%) wyniki również są pozytywne.
 
W Europie panowały niecodzienne warunki meteorologiczne. Wiele zbiorów przebiegło z opóźnieniem ze względu na bardzo gorący sierpień. Włochy w szczególności doświadczyły „odwróconego” sezonu. Początek sezonu wegetacyjnego winorośli rozpoczął się korzystnie, jednakże w późniejszym okresie wystąpiły nietypowe warunki atmosferyczne z przymrozkami, opadami i wysoką wilgotnością. Na początku roku wywołało to spadek oczekiwań, szczególnie na Południu. Jednakże brak deszczu w sierpniu skutkował zaistnieniem dobrych warunków fitosanitarnych, szczególnie w regionach północno-wschodnich. Pod względem pogodowym nastąpiło zatem odwrócenie typowych warunków. Sektor wina będzie musiał szybciej dostosowywać się i korzystać z innowacyjnych technologii w celu radzenia sobie z takimi nietypowymi warunkami atmosferycznymi oraz dla dalszego rozwoju.


Tagi:
źródło: