Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Prostownik SHERMAN GZL 10
2011-05-16 -
Koparka 170 seria 200
2012-01-05 -
Pasta do tarczy polerskiej WG1540
2014-08-05 -
Zgrabiarka SIP STAR 360|10
2020-07-23
Tak dla erytrytolu w napojach bez cukru
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) 2015/1832 rozszerzające zastosowanie erytrytolu w żywności - podaje FAPA/FAMMU.
Erytrytol w napojach bez cukru
Erytrytol jest słodzikiem z grupy cukroli, występuje naturalnie między innymi w owocach, ale na skalę przemysłową jest produkowany z glukozy. Na etykietach jest wyszczególniony jako E 968. Słodzik ten od dawna stosuje się w żywności, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności badał jego użycie w napojach.
Substancja ta w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające, a właśnie w odniesieniu do napojów zachodzi możliwość relatywnie łatwego przedawkowania. Według badań, przy zastosowaniu maksymalnego stężenia erytrytolu w wysokości 1,6% w napojach o zmniejszonej zawartości cukru nie zachodzą niepożądane działania.
W związku z tym, zdecydowano się na rozszerzenie użycia E 968 jako słodzika w napojach o zmniejszonej wartości energetycznej lub bez cukru. Jak pdkreślają analitycy FAMMU/FAPA, jedną z właściwości erytrytolu jest wzmacnianie smaku oraz fakt, iż pomaga on złagodzić posmak słodzików, dzięki czemu napój ma smak podobny do słodzonego cukrem.