Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-06-17
Poznaj produkty
-
Zbiornik do adblue Truck Tank 200
2013-12-13 -
Hale rolnicze Typ DELTA I/I+
2020-05-05 -
Wały uprawowy UNIWERSAL
2014-04-04 -
Pług do śniegu Spring
2016-01-12 -
szczęka hamulcowa do zetora
2012-01-13 -
MZURI REZULT SMART
2021-11-29 -
Agregat prądotwórczy ENDRESS ESE 3000P
2011-05-16
Tak dla erytrytolu w napojach bez cukru
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) 2015/1832 rozszerzające zastosowanie erytrytolu w żywności - podaje FAPA/FAMMU.

Erytrytol w napojach bez cukru
Erytrytol jest słodzikiem z grupy cukroli, występuje naturalnie między innymi w owocach, ale na skalę przemysłową jest produkowany z glukozy. Na etykietach jest wyszczególniony jako E 968. Słodzik ten od dawna stosuje się w żywności, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności badał jego użycie w napojach.
Substancja ta w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające, a właśnie w odniesieniu do napojów zachodzi możliwość relatywnie łatwego przedawkowania. Według badań, przy zastosowaniu maksymalnego stężenia erytrytolu w wysokości 1,6% w napojach o zmniejszonej zawartości cukru nie zachodzą niepożądane działania.
W związku z tym, zdecydowano się na rozszerzenie użycia E 968 jako słodzika w napojach o zmniejszonej wartości energetycznej lub bez cukru. Jak pdkreślają analitycy FAMMU/FAPA, jedną z właściwości erytrytolu jest wzmacnianie smaku oraz fakt, iż pomaga on złagodzić posmak słodzików, dzięki czemu napój ma smak podobny do słodzonego cukrem.
