USA – Większa produkcja serów

Jak wykazują najnowsze dane, w czwartym miesiącu tego roku w USA wyprodukowano blisko 400,06 tysiąca ton serów, co oznacza zwyżkę powyżej 2 procent w skali roku. Niemniej jednak w rozliczeniu miesięcznym jest to sezonowy spadek o 3,23 procenta.

USA – Większa produkcja serów

W okresie od stycznia do kwietnia tego roku w Stanach Zjednoczonych wyprodukowano prawie 1,6 mln ton serów, czyli o 3,22 procenta więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. Oznacza to dalsze zwiększenie się produkcji tych przetworów mleczarskich. Ta tendencja wzrostowa utrzymuje się od 2002 roku.


W tym kraju głownie wytwarza się sery włoskie, jak choćby mozzarella ciesząca się największym zainteresowaniem wśród konsumentów. Ponad 84 procent wyprodukowanych w USA serów w kwietniu tego roku, czyli 174,6 tysiąca ton to właśnie ten gatunek sera.


Drugie w kolejności to gatunki amerykańskie – 161,7 tysiąca ton, z czego blisko 70 procent wolumenu to cheddar. Mniej wytwarza się serów hiszpańskich, bo tylko  8,4 tysiąca ton oraz szwajcarskich – 12,5 tysiąca ton.


W omawianym okresie najwięcej wyprodukowano ich w Wisconsin, bo 98,9 tysiąca ton, ale o 4,4 procenta mniej niż miesiąc wcześniej. Następna jest Kalifornia z wolumenem 83,1 tysiąca ton, a więc o 5,1 procenta mniej niż w marcu bieżącego roku.


Jednakże w kilku stanach odnotowano zwyżki w produkcji wobec miesiąca wcześniejszego. Największy wzrost był w Illinois, bo o 6,9 procenta, ale wytworzono tam jedynie 2,7 tysiąca ton serów.



Tagi:
źródło: