Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - CHRZAN i MAJONEZ

Na co zwrócić uwagę wybierając te produkty na świąteczny stół? Podpowiadamy.

Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - CHRZAN i MAJONEZ
Chrzan tarty i majonez to istotni towarzysze wielkanocnych potraw. Chrzan, ze swoim wyrazistym smakiem, doskonale komponuje się z wędlinami. Majonez jest niezastąpiony w sałatkach i jako dodatek do jajek.

CHRZAN

Chrzan w tradycji ludowej znamionuje tężyznę fizyczną, krzepę i witalność. Dawniej śniadanie świąteczne rozpoczynało się spożyciem całej laski chrzanu, ponieważ wierzono, że to wpłynie pozytywnie na zdrowie spożywającego.

Do wyprodukowania chrzanu tartego wystarczą korzeń chrzanu, woda, cukier, sól, ocet i regulator kwasowości.

Wybierając tarty chrzan weź pod uwagę, że jest to produkt wieloskładnikowy. Znajdziesz w ofercie produkty, w których udział korzenia chrzanu wynosi 40%, ale i takie, w których wyniesie 80%. Informacje o zawartości korzeniu chrzanu w artykule znajdziesz w wykazie składników na opakowaniu.

MAJONEZ

Dobrej jakości majonez powinien zawierać olej roślinny, musztardę, żółtka jaj kurzych – odpowiedzialne za emulgację i nadające kremową konsystencję, ocet lub sok z cytryny – dodające kwaskowatości i działające jako konserwant oraz przyprawy.

Majonezy light lub lekkie zawierają co najmniej 30% mniej składnika odżywczego, na przykład tłuszczu, w porównaniu z podobnymi produktami.

Czy wiesz, czym różni się majonez chrzanowy (sos majonezowy z chrzanem)  od majonezu o smaku chrzanowym? Smak pierwszego będzie pochodził od dodanego chrzanu natomiast drugiego głównie od dodanego aromatu.


Tagi:
źródło: