Wyższe ceny surowców wpływają na wyniki producentów lodów

Według danych Pont-Info, w I połowie 2017 r. przychody firm zajmujących się produkcją lodów, zatrudniające co najmniej 10 osób, wobec analogicznego okresu przed rokiem zwiększyły się o 22% do 1081 mln zł.

Wyższe ceny surowców wpływają na wyniki producentów lodów
Jak wskazują eksperci Banku BGŻ BNP Paribas, koszty działalności wzrosły dynamiczniej niż przychody, o 26% do 920 mln zł. Większe koszty działalności były prawdopodobnie związane z wyższymi cenami surowców do produkcji. Średnia cena skupu mleka w Polsce w I połowie 2017 r. była o 25,9% wyższa niż przed rokiem. Ceny zbytu śmietany były o 5,0% wyższe. Wg danych GUS (za IERiGŻ) średnia cena cukru workowanego była o 14% wyższa niż przed rokiem.
 
W rezultacie, w I połowie 2017 r. stopa zysku brutto ukształtowała się na poziomie 14,9%, tj. o 2,9 p.p. niższym niż w analogicznym okresie przed rokiem, a na poziomie netto wyniosła 14,4% czyli o 2,8 p.p. mniej niż w I połowie 2016 r.


Tagi:
źródło: