Wzrost cen surowców rolnych i żywności w Unii Europejskiej w lutym 2013 roku

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w lutym bieżącego roku wzrosły ceny większości surowców rolnych na terenie Unii Europejskiej w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego.

Wzrost cen surowców rolnych i żywności w Unii Europejskiej w lutym 2013 roku
W omawianym miesiącu spadki cen dotyczyły jedynie masła, sera oraz pszenicy durum, których notowania spadły odpowiednio o 4,8%, 2,1% oraz 0,8% w relacji rocznej.
 
Największe wzrosty cen miały miejsce w obrębie następujących surowców rolnych:
  • pszenicy miękkiej – wzrost o 24,2%
  • kukurydzy – wzrost o 18,6%
  • jęczmienia – wzrost o 15,5%
  • odtłuszczonego mleka w proszki – wzrost o 14,4%
  • wieprzowiny – wzrost o 8,3%
  • drobiu – wzrost o 3,9%
  • wołowiny – wzrost o 3,4%
  • pełnego mleka w proszku – wzrost o 3,4%.
W przypadku wołowiny wzrost cen obserwowano we wszystkich państwach Wspólnoty za wyjątkiem Polski. W naszym kraju bowiem notowania tego gatunku mięsa spadły o 4,1%. Natomiast wieprzowina była droższa w stosunku do całej Unii Europejskiej o tej samej porze roku poprzedniego .
 
W analizowanym miesiącu największe wzrosty cen surowców rolnych miały miejsce :
  • na Malcie – wzrost o 25,4%
  • w Szwecji – wzrost o 20,5%
  • Hiszpanii – wzrost o 19,7%
  • na Cyprze – wzrost o 18,8%
  • w Bułgarii – wzrost o 17,8%
  • w Finlandii – wzrost o 17,1%
  • w Irlandii – wzrost o 15,1%.
Ceny drobiu obniżyły się jedynie:
  • w Danii – spadek o 7,4%
  • w Polsce – spadek o 0,7%
  • w Portugalii – spadek o 0,3%.
Również w przypadku żywności notowano w lutym bieżącego roku wzrosty cen we wszystkich ważniejszych jej grupach. Cena żywności była ona bowiem o 2,9% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku. Natomiast inflacja kształtowała się na poziomie 2%.
 
Najwięcej podrożały:
  • owoce – wzrost o 7,3%
  • warzywa – wzrost o 4,0%
  • mięso – wzrost o 3,4%
  • oleje i tłuszcze – wzrost o 2,7%
  • cukier – wzrost o 2,2%
  • produkty chlebowe i zbożowe – wzrost o 2,0%
  • ryby i owoce morza – wzrost o 2,0%
  • mleko, sery i jaj – wzrost o 1,3%
  • pozostała żywność – wzrost o 1,8%.
     
Spośród wszystkich państw członkowskich największe zwyżki cen żywności miały miejsce:
  • w Rumunii – wzrost o 7,4%
  • w Finlandii – wzrost o 7,0%
  • w Estonii – wzrost o 6,3%
  • na Słowacji – wzrost o 5,7%
  • w Bułgarii – wzrost o 5,2%
  • w Czechach – wzrost o 5,2%
  • na Malcie – wzrost o 5,0%
  • na Słowenii – wzrost o 4,7%.


Tagi:
źródło: