Wzrost eksportu przetworów mięsnych

W okresie styczeń–lipiec 2017 r. z Polski wyeksportowano 202 tys. ton przetworów mięsnych, czyli o 8% więcej niż przed rokiem, o wartości wyższej o 9% do 592 mln euro.

Wzrost eksportu przetworów mięsnych
Wzrost odnotowano zarówno w dostawie do Unii Europejskiej, będącej największym importerem przetworów mięsnych z Polski - 95% ogółu wolumenu eksportu tych produktów, jak i do krajów WNP - 1% udziału oraz pozostałych krajów trzecich - 4% udziału. Do Unii wysłano 191 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o 8% więcej niż przed rokiem za 553 mln euro - zwyżka o 8%. Przetwory mięsne kierowano głównie do Wielkiej Brytanii - 68 tys. ton i Niemiec - 19 tys. ton.
 
Wywóz do krajów trzecich wzrósł o 12%, do 9 tys. ton, a największym odbiorcą były Stany Zjednoczone, które sprowadziły z Polski blisko 7 tys. ton przetworów mięsnych, a więc o 13% więcej niż przed rokiem. Wywóz do WNP zwiększył się o 40% do 1 tys. ton i 2 mln euro. W 2017 r. wartość wysyłki przetworów mięsnych może być o 5–6% większa niż w 2016 r. Najbardziej, bo o 9% wzrosną przychody z wysyłki przetworów wołowych, wartość wywozu przetworów wieprzowych może być o 7–8% większa, a drobiowych – o 1% mniejsza.


Tagi:
źródło: