Wzrost światowego eksportu masła

Najnowsze prognozy FAO zakładają, że w 2016 roku globalny eksport masła może zwiększyć się o 4,6% do 989 tys. ton.

Wzrost światowego eksportu masła
 
Ceny masła w 2016 roku zmalały wraz z cenami innych przetworów mlecznych. Do połowy 2016 r. odnotowano 45% obniżkę ze szczytowej wartości 4853 USD za tonę w styczniu 2014 r. do 2657 USD za tonę w czerwcu. Według FAMMU/FAPA, niskie ceny stymulują aktualnie zapotrzebowanie importowe, które generowane jest przede wszystkim przez Chiny, USA, Arabię Saudyjską, Egipt, Iran, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Malezję. W 2016 roku obserwowany jest również wzrost dostaw masła do Rosji, natomiast w UE traktowanej jako jednolity rynek jest pod tym względem stabilnie.
 
Z tytułu zwyżki popytu światowego największe korzyści może odnieść właśnie Unia Europejska, której zwiększenie produkcji przy korzystnym kursie wymiany USD do EUR przyczynia się do wzrostu sprzedaży zagranicznej. Wysyłki masła w 2016 roku zwiększa także Białoruś, której ożywiona wymiana handlowa z Rosją prowadzi do wzrostu eksportu masła trzeci rok z rzędu.
 
W przypadku Nowej Zelandii, spodziewana jest stabilizacja i przewiduje się, że w całym 2016 roku wywóz masła osiągnie poziom 505 tys. ton. Natomiast w USA, zwiększona kosztem masła produkcja serów i jogurtów przy silnym zapotrzebowaniu wewnętrznym na ten tłuszcz prowadzi do wysokich cen masła i ograniczenia dostaw.


Tagi:
źródło: