Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Zdrowe odżywianie a fast food

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Wiele czynników i przeprowadzonych dotąd badań wskazuje, że jedzenie typu fast food jest...

Wiele czynników i przeprowadzonych dotąd badań wskazuje, że jedzenie typu fast food jest niezdrowe i ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. Skoro o tym wiadomo, to dlaczego jednak nadal nas kusi? Brak wolnej chwili, życie w pośpiechu i codzienny stres przyczyniają się do niezdrowego trybu życia. Niestety, XXI wiek to czas szybkiego rozwoju, wskutek czego sięgamy po śmieciowe posiłki. Jak sama nazwa wskazuje, fast food - ma być szybko, prosto i bezproblemowo.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Istnieją dwie grupy odżywiających się Polaków. Pierwsza z nich, to osoby spożywające posiłki w restauracjach typu fast food, niezwracających uwagi na swoje zdrowie, a druga to osoby chcące zadbać o zbilansowaną dietę i przede wszystkim o własny organizm. Jak wskazują badania przeprowadzone przez Instytut Psychodietetyki i Mixit, organizatorów kampanii „Myślę zdrowo, żyję w równowadze”, aż 73% miłośników żywności fast food o poranku nie spożywa śniadania, a fani zdrowego trybu życia i dbania o siebie regularnie spożywają posiłki w ciągu całego dnia.
 
Nasze badania pokazują, że Polacy niechętnie, ale jednak często korzystają z restauracji typu fast food. Wynika to z tego, że po pierwsze mają bardzo mało czasu, a po drugie to jest takie koło błędnych nawyków. Psychodietetycy wskazują na to, że tkwimy w tych nawykach jedzenia fast foodu, przez co nasz mózg nie działa prawidłowo, bo jest uzależniony od tego. Przez to nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej dawki energii z takich składników, jakich potrzeba, a co za tym idzie – brakuje nam też chęci i motywacji do zmian – mówiła Anna Grzesik, rzecznik prasowy Mixit.pl.
 
Badania wskazują, że osoby, odżywiające się w restauracjach fast food, wcale nie interesują się składem tego, co spożywają. Zaledwie 33% zapytanych, że rzeczywiście liczy spożywane kalorie w ciągu dnia, czyta informacje dotyczące składu albo sprawdza ich wartości odżywcze. Mity o zdrowej żywności powodują, że ludzie nie chcą decydować się na takie posiłki, tym samym bezustannie trwając w błędnym kole. Należy jednak zaczynać od małych zmian, nie restrykcyjnych, bo jak wiadomo, nasz organizm musi się do wszystkiego przyzwyczai i oswoić.
 
Z tego błędnego koła warto wyjść w ten sposób, by nie robić diametralnych zmian w swoim żywieniu, a raczej wprowadzać je powoli, małymi krokami. Zamiast zjeść pizzę na obiad, wybierzmy się do restauracji, w której dostaniemy zdrowsze jedzenie. Ja nie mówię, że to musi być od razu sałatka z bardzo dietetycznymi składnikami. To może być pełnowartościowy obiad podany po polsku – podkreśliła Anna Grzesik.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • „CZAS NA ZDROWIE”
  • „CZAS NA ZDROWIE”

    11 października odbyła się Gala Finałowa Konkursu "Czas na zdrowie", którą oficjalnie otworzył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Jurgiel.
  • Śniadania Polaków ubogie w wartościowe składniki odżywcze
  • Śniadania Polaków ubogie w wartościowe składniki odżywcze

    Spożywane przez nas poranne posiłki, składają się często z szybkich przekąsek bardzo ubogich w wartościowe składniki odżywcze. Jak wynika z badań - na śniadanie, które jest bardzo ważne...
  • Zdrowe odżywianie a fast food
  • Zdrowe odżywianie a fast food

    Wiele czynników i przeprowadzonych dotąd badań wskazuje, że jedzenie typu fast food jest niezdrowe i ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. Skoro o tym wiadomo, to dlaczego jednak nadal nas kusi?...
  • Polacy chętnie jedzą pizzę
  • Polacy chętnie jedzą pizzę

    Pizza zamawiana na wynos, mrożona lub przygotowywana samodzielnie, gości na talerzach trzyosobowej rodziny przeciętnie raz na kwartał – wynika z analizy Banku BGŻ BNP Paribas. Jej konsumpcja jest...
  • W bieżącym sezonie zużycie śrut oleistych sięgnie 340 mln ton
  • W bieżącym sezonie zużycie śrut oleistych sięgnie 340 mln ton

    Konsumpcja śrut oleistych w sezonie 2016/2017 szacowane jest na 338,7 mln ton, tj. o 3,9% więcej w porównaniu z poprzednim sezonem. Zwiększy się spożycie większości śrut poza rzepakową oraz...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl